13 prehranskih dopolnil za stres

Predstavljaj si kričeče otroke, lajajočega psa, zvenenje telefona in godrnjavega partnerja … Predstavljaj si, kako stopiš iz tega napetega prostora v kopalnico. Zapreš vrata. In vse to ostane zunaj … Vse to je za zaprtimi vrati kopalnice.

Predstavljaj si mehurčkasto toplo kopel. Vonjaš sproščujoč vonj in po telesu čutiš toplino. Vse skrbi so odveč. Ti si sproščena, brez skrbi. Toplo ti je in varna si.

Ko bi le lahko stres tako hitro odgnali!

Čeprav stres sam po sebi ni slab, je kroničen, utrudljiv stres, zelo slab za naše zdravje. Če ti mehurčkaste kopeli ne pomagajo, ali ti lahko prehranska dopolnila? Preveriva!

Kako prehranska dopolnila delujejo proti stresu?

Čeprav se stresa ne moremo kar otresti z zaprtimi očmi, goltati tablete in upati na najboljše, nam lahko prehranska dopolnila pomagajo zadevo lajšati. Največ dela bo potrebnega odznotraj, dopolnila nam lahko le pomagajo narediti prvi korak.

Nekatera dopolnila povišajo našo sposobnost koncentracije, nekatera nas sproščajo, druga pa pomagajo podkrepiti spanec, da se naslednji dan s stresom lažje spopademo.

Katera so najboljša dopolnila za znižanje stresa?

Stres ima več obrazov in vzrokov, zato vsako dopolnilo na za vsakogar.

1. Magnezij

Magnezijev bisglicinat ali glicinat je oblika magnezija, ki nas pomaga sproščati, saj vsebuje glicin (kakor kolagen). Če zvečer vzamemo 300 – 400 mg magnezijevega glicinata, lahko prej zaspimo in ostajamo v spancu. Magnezij tako podpira zdrav cirkadialni ritem.

2. L-teanin

Teanin je aminokislina, ki jo najdemo v zelenem čaju. Čeprav nas zeleni čaj ne sprošča, ker vsebuje tudi kofein, nas prav tako ne vznemiri preveč. Razlog za to je kombinacija kofeina in teanina. L-teanin naj bi imel sposobnost prečkati krvno bariero možganov in tako podpiral boljše počutje, sprostitev in boljši spanec.

3. Aswagandha

O Ašvagandi se zadnja leta veliko govori. Je adaptogen, kar pomeni, da se telesu pomaga prilagajati na situacijo. To bi v našem primeru pomenilo, da pomaga uravnavati tudi stresne hormone. Na trgu obstaja veliko prehranskih dopolnil, od kapsule do prahu. A večina jih je popolnoma neučinkovita in slabega okusa. Pomembno je, da izberemo patentirano obliko izvlečka Ašvagande KSM-66, katero podpirajo tudi študije.

4. Vitamin D

Vitamin D naša telesa ustvarjajo iz dotikov sončnih žarkov na golo kožo. Če pomislimo na poletje, pomislimo na manj stresa. In to ne le zaradi dopustov. Tudi zaradi vitamina D, ki prispeva k tvorbi živčnih prenašalcev za dobro počutje, kot sta dopamin in serotonin. Na žalost je pomanjkanja vitamina D, sploh jeseni in pozimi, zelo pogosto. Zato se dodajanje tega močnega vitamina tudi priporoča.

5. Melatonin

Čeprav dodajanje melatonina ne priporočamo vsakomur, sploh ne najstnikom, lahko v nekaterih primerih služi svoj namen. Na primer pri pogostih potovanjih, kroničnem stresu ali prehodu v menopavzo, ko nam lahko ponagaja spanec. Melatonin se sicer sprošča v naših telesih, ko sonce zahaja in se naše telo pripravlja na spanec. Ob podpori spalne rutine melatonina ne potrebujemo. Najprej osnove! Če pa še to ne zaleže, priporočamo naraven vir melatonina: pistacije ali montomorency višnje.

6. Melisa in kamilica

Ti dve zelišči oziroma rastlini lahko dobimo v obliki čajev, esencialnih olj ali prehranskih dopolnil. Melisa pomaga zniževati razgradnjo določenih živčnih prenašalcev, kar spodbuja sproščanje. Podobno deluje tudi kamilica, ki vsebuje apigenin (odlično hranilo za sprostitev in zniževanje določenih PCOS simptomov).

7. Vitamin C

Medtem, ko naša telesa vitamin D lahko tvorijo, vitamina C ne morejo. To bi nam lahko povedali tudi mornarji iz 16. stoletja, ko so zaradi pomanjkanja vitamina C tudi umirali. Ob povišanem stresu (in kajenju) naše telo vitamin C porablja še hitreje. Dodajanje nam tako lahko pomaga bolje nadzirati stresni odziv. Največ vitamina C se nahaja v kivijih, papriki, citrusih, gobah in podobno, a tudi v praških, kapsulah in gumi bonbonih. Študije kažejo na to, da je za povišanje njegove absorpcije vitamin C potrebno uživati večkrat na dan po malem.

8. Rhodiola Rosea

Podobno kot Ašvaganda, je Rhodiola prav tako adaptogen (priporoča se tudi za PCOS). Našemu telesu pomaga znižati stresni odziv s pomočjo vpliva na stresne hormone. Lahko se uživa tudi kot čaj ali tinktura.

9. Omega tri maščobne kisline

Ni skrivnost, da tudi psihoterapevti po svetu pri strankah porabljajo omega 3 za lajšanje anksioznosti in depresije. Nekaj študij kaže tudi na to, da se telesu pomagajo prilagoditi na stres, podpirajo dobro razpoloženje in znižujejo vnetne procese v telesu.

10. Baldrijan

Baldrijan se uporablja za napete živčke in podporo spancu že stoletja. Odličen je tudi za težave med menopavzo.

11. Sivka

Prijetno dišeča rastlina, ki se pogosto uporablja v aromaterapiji in čajih za lahko noč, je sivka. To zelišče nam lahko pomaga znižati skrbi. Lahko jo uporabimo tudi kot razpršilo po posteljnini ali za dodatek v toplo kopel.

12. Žafran

Študije kažejo, da nam lahko žafran pomaga znižati depresivne simptome in povišati odpornost telesa na stres. Prav tako bi naj zniževal apetit. V našem prehranskem dopolnilu se nahaja v kombinaciji z Ašvagando, torej ima dopolnilo dvojni učinek (v bistvu, kar trojnega, saj vsebuje še B kompleks).

13. B kompleks

Vitamini B podpirajo zdravo živčevje, detoksifikacijske poti, tvorbo celične energije in branijo pred stresom. V današnjem času, ko jemo beli riž, belo moko in premalo zelenjave, je dodajanje B kompleksa več kot priporočljivo.

Drugi nasveti za sprostitev

Vzponi in padci. Popolnoma normalno je, da se znajdemo v delu življenja, ko smo v dolini brez jasnega izhoda na vrh, medtem, ko nam pesti ogromna poplava. V takem primeru ni drugega, kot da spremenimo perspektivo. Se utapljamo? Ni problema, naučili se bomo plavati!

Med tem, ko nam prehranska dopolnila med plezanjem iz luknje brez dna lahko ponudijo dodatno stopničko, nam ne bodo ponudila lestve iz te luknje. Tukaj pridejo v poštev dihalne vaje, meditacija, sproščanje, sprehodi, druženje, pisanje dnevnika … Karkoli podpre naše hormone sreče, zadovoljstva in notranjega miru.

Ne pozabimo tudi na sproščujočo mehurčkasto kopel. Morda nam bo pomagala vsaj za 2 minuti.