4 zelišča za obvladovanje sindroma policističnih jajčnikov (PCOS)

Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) je ena izmed najbolj pogostih hormonskih motenj, ki prizadene ženske v rodni dobi. Za PCOS je značilna kombinacija simptomov, vključno z nerednim menstrualnim ciklom, čezmerno poraščenostjo, aknami in inzulinsko rezistenco. Čeprav je zdravljenje simptomov PCOS z določenimi zdravili lahko učinkovito, pa PCOS-ovke vedno bolj privlčajo naravne alternative. Med različne načine obvladovanja simptomov PCOS uvrščamo tudi uporabo zelišč, ki se že stoletja uporabljajo kot vir zdravljenja različnih bolezni.

Preberi, katera 4 zelišča ti lahko pomagajo pri PCOS ⬇️

  1. Zelišča kot vir obvladovanja simptomov PCOS?
  2. Kako zelišča delujejo na moje telo?
  3. 4 potencialna zelišča za obvladovanje simptomov PCOS
  4. Združevanje tradicionalnega zdravljenja z uporabo zelišč

Zelišča kot vir obvladovanja simptomov PCOS?

Uporaba zelišč se je prvič pojavila v tradicionalni perzijski in kitajski medicini. Kitajska zelišča imajo tako zelo dolgo zgodovino pri obvladovanju različnih ginekoloških težav. Zeliščna prehranska dopolnila so izvlečki celih rastlin oz. katerega koli dela rastline, ki ima nek terapevtski učinek na naše telo ali pa pomaga pri lajšanju simptomov različnih bolezni [1].

V zadnjih nekaj letih so številne študije pokazale, da bi lahko uporaba različnih zelišč pomagala pri znižanju simpotomov PCOS, kot so npr. neredni menstrualni cikel, neplodnost, hormonska raven, inzulinska rezistenca … Redna uporaba zelišč se je izkazala kot varna in učinkovita pri znižanju simptomov in zatiranju različnih procesov v našem telesu, ki prispevajo k razvoju mirujočih foliklov pri PCOS [2].

Kako zelišča delujejo na moje telo?

Glavni mehanizmi učinkovitosti zelišč še niso popolnoma znani, kljub temu pa se zdi, da različna zelišča delujejo preko različnih mehanizmov, vključno z zaviranjem prolaktina, z antiandrogenim delovanjem, spodbujanjem folikel stimulirajočega hormona (FSH), zniževanjem luteinzirajočega hormona (LH), spodbujanjem ovulacije, izboljšanjem inzulinske rezistence, zmanjševanjem oksidativnega stresa in metabolnih motenj [1].

Spremembe ravni prolaktina (luteotropni hormon ali luteotropin; med drugim ima pomembno vlogo pri izločanju materinega mleka) in hormonsko neravnovesje pomembno vplivajo na ovulacijo in sam menstrualni cikel. Zniževanje ravni prolaktina in izboljšanje ravni hormonov pozitivno vplivata na ovulacijo in posledično pomagata pri lajšanju simptomov PCOS. Dve zelišči, ki kažeta takšen učinek, sta Vitex agnus cactus (navadna konopljika) in Curcuma longa (kurkuma) [1].

Eden izmed glavnih simptomov PCOS so povišane ravni androgenov v krvi, zato se pri zdravljenju uporabljajo zdravila z antiandrogenim delovanjem. Zelišča, ki izkazujejo antiandrogeno delovanje in bi lahko pomagala pri PCOS, so Glycyrrhiza glabra (sladki koren), Linum usitatissimum (lan), Mentha spicata (zelena meta), Cocus nucifera (kokos) in Punica granatum (granatno jabolko) [1].

Tudi zmanjšana občutljivost za inzulin (inzulinska rezistenca) in povišana raven glukoze v krvi sta ena izmed zelo pomembnih težav, ki se pojavijo pri ženskah s PCOS. Zelišči, kot sta Cinnamomum cassia (cimet) in Aloe vera (gel aloe vere), potencialno delujeta tako, da lahko zmanjšata raven glukoze v krvi in s tem uravnavata cikel [1].

Pogosta težava pri ženskah s PCOS sta prav tako povišana raven LH in znižana raven FSH. Zato bi lahko zelišča, kot so Foeniculum vulgare (koromač), Panax ginseng (ginseng) in Cimicifuga racemosa (grozdnata svetilka), bila učinkovita pri lajšanju simptomov PCOS [1].

Najpogostejša težava PCOS je neplodnost, zato se uporabljajo zdravila za spodbujanje ovulacije. Tako tudi delujeta zelišči Zingiber officinalis (ingver) in Tribulus terrestris (Gokharu), ki spodbujata ovulacijo [1].

Katera so 4 potencialna zelišča za obvladovanje simptomov PCOS?

Sladki koren (Glycyrrhiza glabra; ang. liquorice)

Glycyrrhiza glabra, bolj znana kot sladki koren (ang. liqourice), je rastlina, ki spada v družino Fabaceae.  Vsebuje veliko bioaktivnih spojin, kot so flavonoidi, izoflavonoidi, fitoestrogeni … Študije kažejo, da lahko sladki koren deluje kot močan antiandrogen in pomaga našemu telesu ohranjati proizvajanje in sproščanje estrogena. Pravzaprav imajo prav flavonoidi, ki se nahajajo v sladkem korenu, estrogen učinek in lahko sodelujejo z esterogenimi receptorji, kar se nato pokaže v antiandrogenem delovanju. To lahko koristi pri lajšanju simptomov PCOS, saj pomaga zmanjševati raven androgenih hormonov. Prav tako lahko flavonoidi pomagajo pri izločanju inzulina, kar znižuje raven krvnega sladkorja in posledično pozitivno vpliva na simptome PCOS. Poleg že naštetih prednosti ima sladki koren tudi druge terapevtske učinke, kot so zatiranje kašlja, protibakterijsko in protivirusno delovanje ter zdravljenje prebavnih težav [1].

Navadna konopljika (Vitex agnus castus)

Vitex agnus castus oz. navadna konopljika je grm iz družine Verbenaceae, ki se že več kot 2000 let uporablja za lajšanje različnih zdravstevnih težav. Pomaga lahko pri težavah, povezanih s hormonskim neravnovesjem, kot so neredni menstrualni cikel, predmenstrualni sindrom (PMS) in vročinski oblivi v postmenopavzi. Sadeži navadne konopljike vsebujejo različne fenole in flavonoide, ki sodelujejo pri zaviranju prolaktina in povečanju ovulacijskih ciklov. Poleg tega ima flavonoid apigenin selektivno delovanje na estrogenske receptorje, kar lahko pomaga pri povečanju števila ovulacijskih ciklov [1].

Kurkuma (Curcuma longa)

Curcuma longa, znana tudi kot začimba kurkuma, spada v družino Zingeberaceae. Poleg pogoste uporabe v azijski kulinariki, se kurkuma uporablja v ajurvedski medicini zaradi svojih protivnetnih, antioskdiativnih in protimikrobnih lastnosti. Nedavne študije so pokazale, da je kurkuma lahko tudi obetavna za obvladovanje PCOS. Vsebuje širok spekter bioaktivnih sestavin, kot so terpeni in fenolne spojine. Glavna bioaktivna sestavina kurkume so kurkuminoidi, ki so odgovorni za njeno barvo in večino njenih terapevstkih lastnosti. Kurkuminoidi vključujejo kurkumin, desmetoksikurkumin in bisdemetoksikurkumin, najbolj razširjen in raziskan pa je kurkumin, saj ga je do 94 %. Ugotovili so, da lahko imajo kurkuminoidi velike učinke pri lajšanju simptomov PCOS, saj stanjšajo folikularno ovojnico in izboljšajo tvorbo rumenega telesca ter samo ovulacijo. Kurkuma prav tako lahko izboljša histološke značilnosti policističnih jajčnikov, uravnava serumske ravni progesterona in zvišuje ravni estradiola pri ženskah s PCOS. Poleg tega pa ima estrogeni, antihiperlipidemični, antioksidativni in hipoglikemični učinek, kar je lahko koristno pri obvladovanju PCOS ter izboljšanju ovulacije in plodnosti [1]. Močan učinek ima tudi na zdravje kože, predvsem aken.

Cimet (Cinnamomum cassia)

Cinnamomum cassia oz. cimet spada v družino Lauraceae. Cimet vsebuje široko paleto polifenolnih spojin, ki so odgovorne za njegov hipoglikemični učinek, prav tako pa vsebuje prehranske vlaknine ter vitamine in minerale. Ugotovljeno je bilo, da cimet v visokih odmerkih lahko uravnava raven inzulina v krvi in spodbuja občutljivost na inzulin, kar je koristno pri lajšanju simptomov PCOS (npr. inzulinska rezistenca). Ugotovili so, da lahko dodajanje cimeta med lutealno fazo uravnava raven progesterona in normaliziran menstrualne cikluse. Ima tudi protivnetne in antioksidativne lastnosti ter lahko pomaga pri povečanju verjetnosti zanositve [1]. Opozarjamo pa, da cimet cassia vsebuje coumarin, snov, ki je v odmerkih, ki jih želimo za hipoglikemični učinek, toksična za jetra in ledvice. Zato uporabe v terapevtskih odmerkih ne svetujemo! Raje posezite po celjonskem cimetu.

Združevanje tradicionalnega zdravljenja z uporabo zelišč

Medtem ko so konvencionalni načini zdravljenja simptomov PCOS lahko učinkoviti, pa imajo pogoste neželene stranske učinke. Zato narašča zanimanje žensk za uporabo zdravil naravnega izvora, kot so npr. razna zelišča.

Dokazano je, da imajo številna zelišča, kot so sladki koren, cimet, kurkuma, navadna konopljika in druge, ugodne učinke na simptome PCOS. Ker vsebujejo različne bioaktivne sestavine, ki imajo protivnetne, antiandrogene in antioksidativne lastnosti, so uporabne pri odpravljanju različnih simptomov PCOS, kot so menstrualne nepravilnosti, inzulinska rezistenca, in predvsem pri izboljšanju reproduktivnega zdravja žensk [1, 2].

Vendar pa se je pomembno zavedati, da zelišča sicer lahko koristijo pri obvladovanju PCOS, niso pa nadomestilno za običajno zdravljenje. Potrebne so še nadaljne raziskave, da bi v celoti razumeli mehanizme delovanja zelišč in določili optimalne odmerke. Vseeno pa lahko uporaba zelišč predstavlja dragocen dodatek k klasičnemu zdravljenju simptomov PCOS. 

Viri

  1. Lakshmi J.N., Babu A.N.; Kiran S.S.M., Nori L.P., Hassan N., Ashames A., Bhandare R.R., Shaik A.B. 2023. Herbs as a Source for the Treatment of Polycystic Ovarian Syndrome: A Systematic Review. BioTech, 12: 4.
  2. Moini Jazani A., Nasimi Doost Azgomi H., Nasimi Doost Azgomi A., Nasimi Doost Azgomi R. 2019. A comprehensive review of clinical studies with herbal medicine on polycystic ovary syndrome (PCOS). DARU Journal of Pharmaceutical Sciences, 27: 863-877.