Artičoka je dobra podpora pri zdravju telesa, saj lahko prispeva k ohranjanju optimalnega delovanja jeter. Ugodno vpliva tudi na
– prebavo, saj spodbuja pretok prebavnih sokov in prispeva k črevesnemu ugodju,
– lajšanje prebavnih težav kot so bolečine v želodcu, slabost, bruhanje, občutek polnosti in napenjanje (povzeto po EFSA).
💚 kontrolirana ekološka (BIO) tinktura
💚 grenčica (bitters)
💚 na alkoholni osnovi
💚 za boljšo prebavo
💚 za manj napihnjenosti
💚 rastlina najvišje kakovosti
💚 ena najvarnejših zelišč
💚 artičoke pridelane v čistem okolju, na naravi in človeku prijazen način
💚 pridelane, nabrane in predelane v skladu s tradicionalnimi postopki
💚 upoštevano biodinamično kmetovanje
💚 tinktura izdelana ročno, skrbno in z dobrim namenom
💚 brez umetnih arom, konzervansov in drugih dodatkov
💚 izdelano po tradicionalni metodi hladnega namoka rastlin v masnem razmerju 1 : 5, kar v izvlečkih zagotavlja širok spekter učinkovin, ki v tej obliki svojo obstojnost ohranijo tudi do več let
💚 tinktura vsebuje visoke koncentracije biološko uporabnih in sinergično delujočih zeliščnih zdravilnih učinkovin – zaradi tega za posamezen odmerek zadostuje le nekaj kapljic
Zakaj grenčice?
Družina Asteraceae je ena največjih skupin cvetočih rastlin z več kot 1600 različnimi rodovi in 2500 vrstami, ki jih najdemo po vsem svetu. Med najbolj znane člane te družine spadajo zelena solata, radič, artičoka, marjetica in regrat.
Te rastline se že stoletja uporabljajo za hrano in zdravilstvo. Kljub veliki raznolikosti ima veliko članov družine Asteraceae podobno kemično sestavo. Vsi so na primer dobri viri inulina, ki je naravni polisaharid z močnimi prebiotičnimi lastnostmi.
Poleg tega je bilo ugotovljeno, da imajo številni člani te družine močne antioksidativne, protivnetne in protimikrobne lastnosti ter diuretične lastnosti in lastnosti celjenja ran. Ti učinki so posledica različnih fitokemičnih spojin, ki jih lahko najdemo v rastlinah Asteraceae, kot so polifenoli, fenolne kisline, flavonoidi, acetileni in triterpeni.
En primer tega je arktiin, za katerega je bilo ugotovljeno, da deluje antioksidativno, antiproliferativno in desmutageno.
Družina je tudi vir seskviterpenskih laktonov, ki so odgovorni za grenak okus številnih rastlin in spodbujajo prebavo. (vir: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33809449/)
Obetajoče lastnosti artičokinih listov so tudi znižanje inzulinskega odziva po hrani, znižanje holesterola in podpora jetrom.
Sestavine in odmerjanje
Sestavine: ekološki tropinovec* (45 %), bio artičoka (list)*
Latinsko ime zdravilne rastline: Cynara scolymus
*Sestavine iz kontrolirane ekološke pridelave
Neto količina: 50 ml
Navodilo za uporabo: 15—30 kapljic tinkture nakapljaj v kozarec mlačne vode (50 ml) ter pripravek popij. Postopek ponovi 2—3 krat dnevno, vsaj 30 minut pred obroki ali 1 uro po obrokih.
Opozorila
❌ ni za nosečke ali doječe matere
❌ ni še dovolj raziskav za otroke
❌ ni še dovolj raziskav v primeru bolezni jeter
Tinktura je prehransko dopolnilo in ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Priporočenega dnevnega odmerka se ne sme prekoračiti. Možna je preobčutljivost na sestavine. Zaradi vsebnosti alkohola izdelek ni primeren za otroke.
Shranjevanje
Stekleničko s tinkturo po vsaki uporabi dobro zapri ter jo hrani na hladnem in temnem mestu, izven dosega otrok. Pravilno shranjevanje tinktur bo še dodatno okrepilo obstojnost dobrodejnih zeliščnih učinkovin, ki so v njih.
Priporočila
Lahko se kombinira tudi z drugimi grenčicami, kakor je regrat. Potemtakem se priporoča zaužiti skupno 15-30 kapljic, ne vsake posebej.
Artičoko in regrat najdete tudi v obliki čajev tukaj.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.