Je za slabokrvnost vedno krivo pomanjkanje železa? Razumevanje različnih vrst anemije: simptomi, vzroki in preprečevanje

Anemija je stanje, ki se pojavi, ko v telesu primanjkuje rdečih krvničk ali hemoglobina. Posledica tega je lahko zmanjšanje količine kisika, ki se dostavi tkivom, kar vodi do različnih simptomov, vključno z utrujenostjo, šibkostjo in kratkim dihanjem.

Obstaja več različnih vrst anemije, od katerih ima vsaka svoje vzroke in značilnosti. V tem članku bomo razpravljale o različnih vrstah anemije, njihovih simptomih in načinih za preprečevanje in obvladovanje stanja. Razpravljale bomo tudi o uporabi dodatkov kot možni možnosti zdravljenja (pred uporabo prehranskih dopolnil je potreben posvet z zdravnikom ali farmacevtom).

Kazalo:
1. Pogoste vrste slabokrvnosti (anemije) in simptomi
1.1 Anemija zaradi pomanjkanja železa
1.1.1. Železo in vitamin C
1.1.2. Železo in baker
1.1.3. Železo in cink
1.1.4. Železo in vitamin A
1.2. Anemija (slabokrvnost) zaradi pomanjkanja vitamina B12
1.3. Anemija (slabokrvnost) zaradi pomanjkanja vitamina B9
2. Razlogi za pomanjkanja železa v telesu ženske
3. Vpliv jeter in črevesja
4. Prehranska dopolnila za slabokrvnost
5. Zanimivost

Izpadanje las kot eden izmed simptomov slabokrvnosti

Pogoste vrste anemije (slabokrvnosti) in simptomi

Obstaja več različnih vrst anemije, od katerih ima vsaka svoje vzroke in značilnosti. Nekatere pogoste vrste anemije vključujejo:

Anemija zaradi pomanjkanja železa: Ta vrsta anemije je posledica pomanjkanja železa v telesu. Je najpogostejša vrsta anemije in je pogosto posledica pomanjkanja železa v prehrani, izgube krvi ali težav z absorpcijo železa. Simptomi vključujejo utrujenost, bledo kožo, težko dihanje in nereden srčni utrip.

Megaloblastna anemija: Ta vrsta anemije je posledica pomanjkanja vitamina B9 (folat) ali vitamina B12. Zanj je značilno nastajanje velikih, slabo oblikovanih rdečih krvnih celic. Simptomi pa vključujejo utrujenost, šibkost, bledo kožo, težko dihanje in nereden srčni utrip.

Perniciozna anemija: Ta vrsta anemije je posledica pomanjkanja vitamina B12. Zanj je značilno nastajanje majhnih, nenormalnih rdečih krvnih celic. Simptomi vključujejo utrujenost, šibkost, bledo kožo, težko dihanje in nereden srčni utrip.

Aplastična anemija: Ta vrsta anemije je posledica pomanjkanja vseh vrst krvnih celic. Pogosto ga povzroči motnja kostnega mozga, ki je tkivo, odgovorno za proizvodnjo krvnih celic. Simptomi vključujejo utrujenost, šibkost, težko dihanje in povečano tveganje za okužbe.

Hemolitična anemija: Ta vrsta anemije je posledica uničenja rdečih krvnih celic. Lahko je podedovana ali pridobljena in jo lahko povzročijo različni dejavniki, vključno z okužbami, avtoimunskimi motnjami in izpostavljenostjo toksinom. Simptomi vključujejo utrujenost, šibkost, zlatenico in nereden srčni utrip.

Splošni simptomi anemije:

 • glositis (zatekl, rdeč jezik)
 • hiter srčni utrip
 • bleda koža
 • utrujenost
 • glavobol
 • vrtoglavice
 • mrzle roke/noge
 • krhki nohti/lasje
 • znižan apetit
 • razpoke kotičkov ustnic
Rdeče krvničke anemičnega človeka zaradi železa

Anemija zaradi pomanjkanja železa

Ko se pogovarjamo o pomanjkanju železa, se je potrebno zavedati, da pri absorpciji železa sodeluje kar nekaj različnih hranil. Med temi so vitamin A, cink, magnezij, B vitamini, vitamin C in drugi. Čeprav se ob slabokrvnosti vedno vrat na nos predpiše železo oziroma po njem posežemo same, to vedno ni dobra ideja. Najprej zato, ker dodajanje železa samega morda ne bo rešilo težave, kot drugo pa, ker se železo lahko ob nepravilni uporabi nabira v črevesni steni in povzroča vnetja.

Črevesje igra ključno vlogo pri uravnavanju količine železa v telesu. Absorbira potrebno količino železa za zadovoljevanje dnevnih potreb in vzdrževanje zadostnih zalog. Glavni mehanizmi za izločanje železa iz telesa so luščenje kože, obnavljanje ali smrt črevesnih celic in menstruacija.

V povprečju telo izgubi le 1-2 mg železa na dan, medtem ko ga porabi 20-25 mg na dan, večinoma za proizvodnjo rdečih krvničk. Pomembno je, da črevesje pravilno uravnava absorpcijo železa, da zadosti telesnim potrebam, ne da bi pri tem izčrpavalo zaloge.

Železo se nahaja v živalskih in rastlinskih virih

Železo in vitamin C

Prehranska dopolnila ali zdravila z železom se običajno uporabljajo za zdravljenje anemije zaradi pomanjkanja železa, stanja, pri katerem telo zaradi pomanjkanja železa nima dovolj rdečih krvnih celic. Čeprav so dopolnila z železom lahko učinkovita pri zdravljenju tega stanja, lahko povzročijo tudi stranske učinke, kot sta zaprtje in želodčne težave. Kombinacija dopolnil železa z vitaminom C lahko pomaga zmanjšati te stranske učinke in izboljša absorpcijo železa v telesu.

Vitamin C je v vodi topen vitamin, ki je potreben za rast in obnovo tkiv v vseh delih telesa. Je tudi pomemben antioksidant, ki pomaga zaščititi telo pred poškodbami prostih radikalov. Poleg teh koristi lahko vitamin C pomaga tudi izboljšati absorpcijo železa v telesu. Če ju vzamete skupaj, lahko dopolnili železa in vitamin C podpreta proizvodnjo rdečih krvnih celic in preprečita anemijo zaradi pomanjkanja železa.

Na voljo je več različnih oblik železa, vključno z železovim sulfatom, železovim glukonatom in železovim fumaratom. Dodatki vitamina C so tudi na voljo v različnih oblikah, vključno s tabletami, kapsulami in praški. Optimalno je, da se vitamin C nahaja v svoji naravni obliki, torej vsebuje poleg L-askorbinske kisline tudi bioflavonoide in ostale komponente, ki skupaj oblikujejo vitamin C (na primer izvleček sadeža acerole, kakor je spodnji izdelek).

Pomembno je, da se pred začetkom kakršnega koli režima prehranskega dopolnila pogovorite z zdravnikom, saj sta pravilen odmerek in oblika prehranskega dopolnila odvisna od individualnih potreb in zdravstvenega stanja osebe.

Železo in baker

Železo in baker sta bistveni hranili, ki igrata pomembno vlogo v človeškem telesu. Oba minerala sta potrebna za pravilno fiziološko delovanje in sta za zdravje potrebna v majhnih količinah. Vendar je pomembno vzdrževati pravilno ravnovesje med tema mineraloma, saj lahko presežek ali pomanjkanje enega moti absorpcijo in uporabo drugega.

Železo je bistvena sestavina hemoglobina, beljakovine v rdečih krvnih celicah, ki prenaša kisik iz pljuč v preostali del telesa. Železo je potrebno tudi za pravilno delovanje imunskega sistema. Baker sodeluje pri nastajanju kolagena, beljakovine, ki pomaga pri tvorbi vezivnega tkiva, ter pri sintezi nevrotransmiterjev, hormonov in kolagena. Baker je tudi pomembna sestavina več encimov, ki igrajo vlogo pri tvorbi energije in antioksidativni obrambi.

Da bi zagotovili zadostno količino železa in bakra, je pomembno, da uživate uravnoteženo prehrano, ki vključuje raznoliko hrano, bogato s tema mineraloma. Živila, ki vsebujejo veliko železa, vključujejo rdeče meso, perutnino, ribe, fižol in zeleno listnato zelenjavo. Živila, ki vsebujejo veliko bakra, vključujejo oreščke, semena, stročnice in školjke.

Slika prikazuje uničevanje rdečih krvničk (eritrocitov)

Železo in cink

Cink sodeluje pri različnih procesih v telesu, vključno s presnovo ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob ter sintezo DNK in RNK. Cink je pomemben tudi za pravilno delovanje imunskega sistema ter čutil za okus in vonj.

Čeprav sta železo in cink ključnega pomena za dobro zdravje, je pomembno vzdrževati pravilno ravnovesje med tema dvema mineraloma. Presežek železa lahko moti absorpcijo in uporabo cinka, presežek cinka pa lahko moti absorpcijo in uporabo železa. To lahko privede do pomanjkanja enega ali obeh mineralov, kar lahko negativno vpliva na zdravje.

Da bi telo učinkovito izkoristilo železo, ki ga absorbira, pa je potrebna ustrezna raven cinka. Pravzaprav je pomanjkanje cinka povezano z zmanjšano absorpcijo in povečanim kopičenjem železa v tkivih.

Cink pomaga pri lažji absorpciji in uporabi železa v telesu. To doseže s povečanjem proizvodnje beljakovine, imenovane feritin, ki shranjuje železo v telesu. Cink je potreben tudi za proizvodnjo transferina, beljakovine, ki se veže na železo in ga prenaša do celic po telesu. Kljub temu se zaužitje prehranskih dopolnil cinka in železa v istem trenutku odsvetuje. Raje ju zaužijte v ločenih delih dneva.

Živila, ki vsebujejo veliko cinka, vključujejo meso, morske sadeže, mlečne izdelke in cela zrna. V nekaterih primerih so morda, da zagotovite zadostno količino tega minerala, potrebna prehranska dopolnila. Če ga imate v telesu dovolj, lahko preverite s krvnim testom Cink v eritrocitih.

S supementacijo je potrebno biti previden, saj cink lahko znižuje baker v telesu. In obratno. Vemo pa torej, da sta oba minerala potrebna za optimalno delovanje železa. Optimalno je, da jemljemo prehranski dopolnili železo in cink ločeno.

Železo in vitamin A

Vitamin A je v maščobi topen vitamin, ki ima ključno vlogo pri ohranjanju zdravega vida, kože in delovanja imunskega sistema. Potreben je tudi za pravilno rast in razvoj, ter zdravje rumenega telesca (za podporo hormonu progesteronu).

Telo absorbira železo iz prehrane z dvostopenjskim procesom, ki poteka v tankem črevesu. Da pa telo učinkovito izkoristi železo, ki ga absorbira, je potrebna ustrezna raven vitamina A.

Vitamin A pomaga pri lažji absorpciji in uporabi železa v telesu. To doseže s povišanjem tvorbe beljakovine, imenovane feroportin, ki ima ključno vlogo pri transportu železa iz celic v krvni obtok (torej iz notranjosti celice v zunanjost). Poleg tega vitamin A pomaga povečati proizvodnjo transferina, beljakovine, ki se veže na železo in ga prenaša do celic po telesu.

Živila z visoko vsebnostjo vitamina A vključujejo jetra, korenje, sladki krompir in zeleno listnato zelenjavo. Prenesite brezplačen priročnik, kjer so zapisani vsi vitamini in minerali in njihovi prehranski viri (kliknite tukaj).

Vitamin A in beta-karoten se prav tako lahko vežeta z železom in izboljšata ‘preživetje’ železa do črevesja (na ta kompleks potem polifenoli in fitati nimajo tako močnega vpliva) in njegovo absorpcijo.

Anemija (slabokrvnost) zaradi pomanjkanja vitamina B12

Vitamin B12 je vodotopen vitamin, ki ima v telesu vrsto pomembnih vlog, vključno s proizvodnjo rdečih krvnih celic, vzdrževanjem živčnega sistema in presnovo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin.

Vitamin B12 pomaga pri lažji absorpciji in uporabi železa v telesu. To doseže s povečanjem proizvodnje beljakovine, imenovane haptokorin (sicer veže okoli 80 % B12 v serumu in ga brani pred kislim okoljem želodca; v večjih količinah najdemo tudi v materinem mleku), ki se tvori v slini in sodeluje pri presnovi železa. Vitamin B12 je potreben tudi za proizvodnjo rdečih krvnih celic, ki prenašajo kisik po telesu.

Pomanjkanje vitamina B12 lahko povzroči stanje, imenovano perniciozna anemija, za katero je značilno nastajanje majhnih, nenormalnih rdečih krvnih celic.

Če dovolj vitamina B12 v telesu ni na voljo, se rdeče krvne celice ne morejo pravilno deliti in rasti, kar povzroči nastanek majhnih, nenormalnih celic. Te celice ne morejo delovati tako učinkovito kot običajne rdeče krvne celice in posledično telo ne more tako učinkovito dovajati kisika v tkiva.

Simptomi perniciozne anemije vključujejo utrujenost, šibkost, bledo kožo, težko dihanje in nereden srčni utrip. Stanje lahko povzroči tudi različne druge simptome, odvisno od osnovnega vzroka pomanjkanja vitamina B12.

Živalski viri vitamina B12 (veganom se priporoča suplementacija)

Anemija (slabokrvnost) zaradi pomanjkanja vitamina B9

Vitamin B9, znan tudi kot folat ali folna kislina, je vodotopen vitamin, ki ima v telesu številne pomembne vloge, vključno s tvorbo rdečih krvnih celic, tvorbo DNK, vzdrževanjem živčnega sistema in presnovo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovine. Vse o folatu, vplivu na nosečnost in izbiri prehranskega dopolnila lahko preberete tukaj.

Da bi telo učinkovito izkoristilo železo, ki ga absorbira, je potrebna ustrezna raven vitamina B9. Pomanjkanje vitamina B9 lahko povzroči stanje, imenovano megaloblastna anemija, za katero je značilno nastajanje velikih, slabo oblikovanih rdečih krvnih celic.

Če ni na voljo dovolj vitamina B9, se rdeče krvne celice ne morejo pravilno deliti in rasti, kar povzroči nastanek velikih, nenormalnih celic. Te celice ne morejo delovati tako učinkovito kot običajne rdeče krvne celice in posledično telo ne more tako učinkovito dovajati kisika v tkiva.

Simptomi megaloblastne anemije vključujejo utrujenost, šibkost, bledo kožo, težko dihanje in nereden srčni utrip. Stanje lahko povzroči tudi različne druge simptome, odvisno od osnovnega vzroka pomanjkanja vitamina B9. Pomanjkanje vitamina B9 lahko povzročijo številni dejavniki, vključno z nezadostnim vnosom vitamina, težavami z absorpcijo in nekaterimi zdravstvenimi težavami.

Razlogi za pomanjkanje železa v telesu ženske

Nekaj razlogov za pomanjkanje železa v telesu ženske:

 • močne menstrualne krvavitve (menoragija) – to je lahko hkrati tudi simptom
 • pomanjkanje železa v prehrani
 • nosečnost (potrebe po železu so povišane; ko železo enkrat preide placento, se več ne more vrniti v mamino kri, zato bo mama prej anemična, kakor otrok)
 • dojenje (potrebe so povišane)
 • črevesno vnetje (celiakija, Chronova bolezen …)
 • težave z absorpcijo
 • povišana fizična aktivnost
 • stres (zaradi vpliva na jetra)
 • genetika (motena absorpcija ali prenos železa iz/v celice/kri)
 • pomanjkanje določenih hranil (naštetih zgoraj in vitamina D)
 • nezdrava jetra
 • prenizka želodčna kislina (pomaga encimom pretvoriti zaužito železo v boljše absorpljivo obliko, zato more biti kisline dovolj in imeti dovolj visok pH)
 • prekomerna uporaba magnezijevega citrata ali oksida (delujeta laksidativno)

Vpliv jeter in črevesja

Črevesje in jetra igrajo ključno vlogo pri absorpciji in delovanju železa v telesu.

Absorpcija železa poteka predvsem v tankem črevesu, kjer ga prevzamejo specializirane celice, imenovane enterociti. Najprej torej železo preide v enterocite, potem šele v kri. Tukaj procese nadzirajo določeni encimi, ki narekujejo absorpcijo, sproščanje in skladiščenje železa. Le imamo določene genske mutacije, ki vplivajo na te encime, naše celice ne bodo znale železa dobro usmerjati.

Količino železa, ki ga absorbira telo, uravnava hormon, imenovan hepcidin, ki ga proizvajajo jetra. Ko so zaloge železa v telesu majhne, so ravni hepcidina nizke, kar omogoča večjo absorpcijo železa. Ko so zaloge železa v telesu zadostne, so ravni hepcidina visoke, kar zmanjša absorpcijo železa.

Jetra igrajo ključno vlogo pri shranjevanju in uravnavanju železa v telesu. Železo, ki ni potrebno takoj, se shrani v jetrih v obliki feritina (feritin je beljakovina, ki hrani železo v celicah) in hemosiderina (beljakovina, ki nastane po razpadu hemoglobina in je sestavljen iz odpadnega feritina). Jetra uravnavajo tudi tvorbo hepcidina, ki nadzoruje absorpcijo železa v črevesju. Lahko bi rekli, da se jetra in črevesje ”pogovarjata” preko tega mehanizma.

Zdravje črevesja in jeter je bistveno za pravilno absorpcijo in delovanje železa. Nezdravo črevesje ali jetra lahko vplivajo na sposobnost telesa, da absorbira in učinkovito uporablja železo. Dejavniki, kot so vnetja, okužbe in nekatera zdravila, lahko motijo normalno delovanje črevesja in jeter ter povzročijo moteno absorpcijo železa. Tudi antacidi, za zniževanje kisline v želodcu, znižujejo absorpcijo železa.

Izdelovanje kombuče (fermentiran čajni napitek)

Zdravje jeter in črevesja lahko podpremo z uživanjem barvite in raznolike prehrane, ter vsakodnevnim uživanjem fermentiranih živil. Fermentirana živila lahko pomagajo pri absorpciji železa.

Prehranska dopolnila za slabokrvnost

Prehransko dopolnilo z železom lahko pomaga pri zdravljenju anemije z železom in obnovi normalne ravni rdečih krvnih celic v telesu. Na voljo je več različnih vrst dopolnil železa, vključno z železovim sulfatom, železovim glukonatom in železovim fumaratom. Ta dopolnila so v obliki tablet, kapsul, razpršil in tekočin in jih je mogoče jemati peroralno ali intravensko.

Obstajata dve glavni vrsti železa, ki ju običajno najdemo v prehranskih dopolnilih: hem železo in nehem železo.

Hemsko železo je vrsta železa, ki ga najdemo v živalskih virih hrane, kot so rdeče meso, perutnina in morski sadeži. Telo ga lažje absorbira kot nehemsko železo, zaradi česar je učinkovitejši vir železa za telo.

Nehemsko železo je vrsta železa, ki ga najdemo v rastlinskih virih hrane, kot so fižol, oreščki, semena in zelena listnata zelenjava. Najdemo ga tudi v obogateni hrani, kot so žita in kruh. Nehemskega železa telo ne absorbira tako enostavno kot hemskega železa, na njegovo absorpcijo pa lahko vplivajo različni dejavniki, kot so prisotnost drugih mineralov (kalcija), kislost želodca in prisotnost spojin v nekaterih živilih in pijače.

Tako hemsko kot nehemsko železo sta pomembna za vzdrževanje ustreznih ravni železa v telesu, zato je priporočljiva raznolika prehrana, ki vključuje živalske in rastlinske vire železa. Vendar pa tistim z anemijo zaradi pomanjkanja železa ali drugimi stanji, ki zahtevajo povečan vnos železa, lahko koristijo dopolnila, ki vsebujejo eno ali obe vrsti železa.

V primeru, da želimo uživati vegansko prehransko dopolnilo, ki je narejeno izrecno iz rastlin, priporočamo, da izberete dopolnilo, kakor je Feed Your Blood, ki poleg ne-hemskega železa vsebuje še vitamin C, vitamin B12, vitamin B9 in rdečo peso (betain), ki pospešujejo absorpcijo železa.

V primeru, da iščete prehransko dopolnilo z železom, ki ne bo dražilo želodca ali črevesja, oziroma bo zaobšlo črevesje, je dobra izbira železo v razpršilu. Razpršilo omogoča absorpcijo železa (v obliki železov ferazon natrijev edetat oziroma Ferric EDTA) že v ustni votlini, kar omogoča višjo absorpcijo in je hkrati priročno za vsako žensko, ki ji do sedaj ni uspelo povišati železa v telesu zaradi slabe absorpcije v črevesju.

Železov EDTA je kelatna oblika železa, ki se običajno uporablja kot prehransko dopolnilo. Je stabilna in lahko absorbirana oblika železa, ki jo telo dobro prenaša.

Železova EDTA ima več možnih prednosti pred drugimi oblikami dopolnil železa. Na primer, manjša je verjetnost, da bo povzročilo stranske učinke na prebavilih, kot so želodčne težave in zaprtje, v primerjavi z drugimi oblikami železa (kar nas v primeru razpršila tako ne rabi skrbet). To je zato, ker je kelirana oblika železa manj reaktivna z želodčno kislino in drugimi snovmi v prebavnem traktu, kar lahko povzroči manj stranskih učinkov.

Železova EDTA je lahko tudi učinkovitejša pri povečanju ravni železa v telesu v primerjavi z drugimi oblikami železa. V eni študiji se je pokazalo, da je železov EDTA učinkovitejši pri zvišanju ravni hemoglobina (merilo statusa železa) v primerjavi z železovim sulfatom, ki je pogosto uporabljena oblika železa.

Železovo EDTA intraoralno pršilo je oblika železovega EDTA, ki se razprši v usta in absorbira skozi ustno sluznico, namesto da bi ga jemali peroralno v obliki tablet ali kapsul. Ta način dostave ima lahko več možnih prednosti pred drugimi oblikami dopolnil železa.

Ena od možnih prednosti intraoralnega pršila je, da je morda bolj priročno za uporabo v primerjavi z drugimi oblikami dodatkov železa. Za požiranje ne potrebuje vode ali drugih tekočin in ga je morda lažje dajati otrokom ali posameznikom, ki imajo težave pri požiranju tablet.

Obstajajo tudi študije, ki kažejo, kako je 5 mg dopolnila te oblike železa zagotovilo enako povečanje ravni železa kot 10 mg drugega dopolnila z železom.

Hemoglobin

Zanimivost

Na absorpcijo in presnovo železa vplivajo tudi jetra. V bistvu so jetra tista, ki z izločanjem beljakovine hepcidin narekujejo črevesju ali je izločanje železa v kri iz črevesnih celic še potrebna ali ne. Tako telo nadzoruje količino železa v krvi. Ampak je lahko ravno ta proces izziv, ko želimo povišati vrednosti železa v telesu na račun prehranskih dopolnil ali zdravil.

Ena študija je ugotovila, da je vsakodnevno dajanje prehranskih dopolnil ženskam, ki jim primanjkuje železa, razdeljenih na manjše odmerke, povečalo količino hepcidina v krvi in znižalo absorpcijo železa. Zato se priporoča dajanje dopolnil vsak drugi dan v enem večjem odmerku, saj bi se tako naj absorpcijo železa optimizirala.