Nizkomolekularni kolagenski peptidi – skrivnost do mlajše kože?

Kolagen je beljakovina, ki je nujna za zdravje in celovitost naše kože. Je najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu in se nahaja v različnih tkivih, vključno s kožo, lasmi in nohti. Kolagen pomaga naši koži dati moč in elastičnost ter ima ključno vlogo pri celjenju ran in obnavljanju tkiva.

Peptidi kolagena z nizko molekulsko maso so majhni fragmenti kolagena, ki so bili hidrolizirani oziroma razčlenjeni na manjše enote. Te manjše enote telo lažje absorbira in jih je mogoče uporabiti za podporo proizvodnje kolagena v koži.

Obstaja nekaj dokazov, ki kažejo na to, da je lahko uporaba nizkomolekularnih kolagenskih peptidov koristna za zdravje in videz kože. Ti peptidi lahko pomagajo izboljšati navlaženost kože, zmanjšajo videz drobnih linij in gub ter izboljšajo elastičnost kože. [1][2]

1. pozitiven učinek nizkomolekularnih kolagenskih peptidov

Eden od načinov, kako lahko kolagenski peptidi z nizko molekulsko maso koristijo koži, je povečanje tvorbe kolagena. Kolagen je beljakovina, ki jo telo proizvaja naravno, vendar se s staranjem njegova proizvodnja zmanjšuje. To lahko povzroči nastanek drobnih gubic, gub in drugih znakov staranja. S podpiranjem proizvodnje kolagena lahko kolagenski peptidi z nizko molekulsko maso pomagajo upočasniti proces staranja in izboljšajo videz kože.

2. pozitiven učinek nizkomolekularnih kolagenskih peptidov

Druga možna korist kolagenskih peptidov z nizko molekulsko maso je njihova sposobnost izboljšanja navlaženosti kože. Kolagen je ključna sestavina zunajceličnega matriksa kože, ki pomaga ohranjati ravnovesje vlage v koži. S podpiranjem proizvodnje kolagena lahko kolagenski peptidi z nizko molekulsko maso pomagajo izboljšati navlaženost kože in zmanjšajo videz suhe, luskaste kože.

3. pozitiven učinek nizkomolekularnih kolagenskih peptidov

Poleg teh možnih koristi imajo lahko kolagenski peptidi z nizko molekulsko maso tudi protivnetne lastnosti. Vnetje je naravni odziv telesa na poškodbo ali okužbo, kronično vnetje pa lahko privede do razvoja različnih kožnih stanj, kot so akne, rozacea in ekcem. Z zmanjšanjem vnetja lahko kolagenski peptidi z nizko molekulsko maso pomagajo izboljšati zdravje in videz kože.

Kateri kolagen izbrati?

Obstaja več različnih virov nizkomolekularnih kolagenskih peptidov, vključno s kolagenom živalskega izvora in kolagenom rastlinskega izvora. Kolagen živalskega izvora je običajno pridobljen iz govejih, prašičjih ali morskih virov, medtem ko je kolagen rastlinskega izvora običajno pridobljen iz virov, kot so soja, riž ali grah.

Peptidi kolagena z nizko molekulsko maso so običajno na voljo v različnih oblikah, vključno s praški, kapsulami in kremami za lokalno uporabo. Lahko jih jemljete peroralno ali nanesete lokalno na kožo. Pomembno je, da upoštevate navodila proizvajalca za uporabo, saj se priporočeni odmerek lahko razlikuje glede na določen izdelek.

Skratka, kolagenski peptidi z nizko molekulsko maso so lahko koristni za zdravje in videz kože. Lahko pomagajo izboljšati proizvodnjo kolagena, hidracijo kože in zmanjšajo videz drobnih linij in gub. Čeprav je potrebnih več raziskav, da bi v celoti razumeli potencialne koristi kolagenskih peptidov z nizko molekulsko maso, so lahko koristen dodatek k vaši rutini nege kože.

Viri

  1. Barati M, Jabbari M, Navekar R, Farahmand F, Zeinalian R, Salehi-Sahlabadi A, Abbaszadeh N, Mokari-Yamchi A, Davoodi SH. Collagen supplementation for skin health: A mechanistic systematic review. J Cosmet Dermatol. 2020 Nov;19(11):2820-2829. doi: 10.1111/jocd.13435. Epub 2020 May 21. PMID: 32436266.
  2. Kim J, Lee SG, Lee J, Choi S, Suk J, Lee JH, Yang JH, Yang JS, Kim J. Oral Supplementation of Low-Molecular-Weight Collagen Peptides Reduces Skin Wrinkles and Improves Biophysical Properties of Skin: A Randomized, Double-Blinded, Placebo-Controlled Study. J Med Food. 2022 Dec;25(12):1146-1154. doi: 10.1089/jmf.2022.K.0097. PMID: 36516059.