PCOS in COQ10 (sindrom policističnih jajčnikov in koencim Q10)

Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) je ena izmed najbolj pogostih hormonskih motenj, ki prizadene ženske v rodni dobi. Koencim Q10 (CoQ10) je naravna spojina, ki ima ključno vlogo pri proizvodnji energije v celicah (ATP). Obstaja nekaj kar nekaj dokazov, ki kažejo, da lahko CoQ10 nudi številne koristi ženskam s PCOS, npr. pomaga izboljšati plodnost in možnost zanositve, verjetno z zmanjšanjem oksidativnega stresa in izboljšanjem delovanja mitohondrijev. Novejše raziskave prav tako kažejo tudi, da bi CoQ10 lahko pomagal pri zniževanju ravni holesterola in inzulina. Vendar je potrebnih več raziskav, da bi v celoti razumeli morebitne koristi dodatka CoQ10 za ženske s PCOS.

Tu je vse, kar moraš vedeti o koencimu Q10 in PCOS ⬇️

 1. Kaj sploh je koencim Q10?
 2. Ali lahko dodajanje CoQ10 pomaga pri simptomih PCOS?
 3. Katero prehransko dopolnilo CoQ10 izbrati?
 4. Kakšne so zdravstvene koristi dodajanje CoQ10?

Kaj sploh je koencim Q10 in kakšna je njegova vloga?

V zadnjih nekaj letih so prehranska dopolnila postala zelo priljubljena, zaradi svoje vloge pri promociji zdravja. Koencim Q10 (CoQ10) je hranilo, ki ima pomembno vlogo pri proizvodnji celične energije in deluje kot antioksidant pri lovljenju prostih radikalov ter zaviranju oksidacije lipidov in beljakovin.

Kot vemo hrana predstavlja vir energije, ki nam omogoča, da se lahko gibljemo, dihamo in nasploh živimo, vendar jo mora naše telo pretvoriti v ustrezno obliko, da jo lahko uporabimo (celično energijo). Tu pa pride na vrsto CoQ10, ki proizvaja celično energijo in omogoča normalno delovanje telesa.

Prosti radikali so nevarne reaktivne snovi, ki so eden izmed glavnih povzročiteljev staranja in številnih bolezni. Največ jih v telesu nastaja med zgoraj omenjeno proizvodnjo celične energije, velik vnos pa prihaja tudi iz onesnaženega okolja in izpostavljenosti soncu. CoQ10 je topen v maščobi in telesu lastni antioksidant ter tako predstavlja enega izmed temeljnih obrambnih mehanizmov pred nevarnimi snovmi. CoQ10 deluje antioksidativno, saj reagira s prostimi radikali in zmanjša povzročen oksidativni stres v telesu s tem, da ponovno aktivira α-tokoferol (najbolj aktivna oblika vitamina E) in vitamin C (askorbinsko kislino), ki sta prav tako zelo pomembna antioksidanta [1].

CoQ10 lahko prav tako poveča energijo in okrepi naš imunski sistem, olajša potek migrene in pomaga pri sindromu kronične utrujenosti. Priporočeno je tudi dodajanje CoQ10 ob jemanju statinov (zdravila, ki znižujejo raven holesterola v krvi), ki lahko zmanjšajo raven CoQ10 v krvi [1].

V telesu lahko CoQ10 najdemo v večih oblikah, najpogosteje pa kot ubikinon, ki je oksidirana oblika, ali ubikinol, ki je reducirana oblika CoQ10. Ti dve obliki se v celicah neprestano medsebojno pretvarjata kot del normalnega delovanja CoQ10 [4].

S staranjem se začne tudi sposobnost telesa za sintezo lastnega CoQ10 zmanjševati – optimalna sinteza v našem telesu se pojavi v sredini dvajsetih let, nato pa se začne postopoma zniževati. Tako nam lahko prehransko dopolnilo s CoQ10 zagotavlja vzdrževanje potrebnih ravni le tega v telesu [4].

Ali lahko dodajanje CoQ10 pomaga pri simptomih PCOS?

Zaradi svojega delovanja, CoQ10 kot močan antioksidant, lahko zmanjša količino prostih radikalov, kar lahko vodi do zmanjšanja pro-vnetnih markerjev, oksidativnih poškodb in tvorbe beljakovinskih karbonilov. Te ugotovitve kažejo, da lahko vnos CoQ10 pri ženskah s PCOS, pozitivno vpliva na ravni hormonov, duševno zdravje, parametre vnetnih odzivov in oksidativni stres [2].

Nedavnih nekaj študij je poročalo, da uporaba CoQ10 izboljša metabolizem in endokrine značilnosti ter zniža krvni pritisk pri ženskah s PCOS. Poleg tega naj bi sočasna uporaba CoQ10 in zdravila klomifen citrata izboljšala ovulacijo in verjetnost zanositve pri ženskah s PCOS. Prav tako so tudi ugotovili, da ima CoQ10 ugodne učinke na parametre duševnega zdravja in presnovni indeks [1].

V eni izmed študij so preiskovali posamični in kombinirani učinek CoQ10 in vitamina E pri ženskah s PCOS. Kot že vemo, so ženske s PCOS dovzetne za inzulinsko rezistenco in sladkorno bolezen tipa 2. Zaključili so, da je dodajanje CoQ10 z dodatkom vitamina E ali brez njega za 8 tednov pri ženskah s PCOS imelo blagodejne učinke na ravni krvnega sladkorja na tešče in inzulina v krvi, kot tudi na vrednosti HOMA-IR (homeostatični model ocenjevanja občutljivosti na inzulin) in skupne ravni testosterona. Vendar pa je samo kombinacija obeh (CoQ10 + vitamin E) vplivala na raven SHBG (globulin, ki veže spolne hormone), ki pa je izboljšala koncentracijo spolnih hormonov v krvi in je verjetno povezana z izboljšanjem občutljivosti na inzulin. Prav tako so ugotovili, da je največje izboljšanje ravni glukoze bilo po kombinaciji obeh dopolnil. To nakazuje na to, da se CoQ10 in vitamin E pri uravnavanju glukoze v krvi obnašata sinergistično torej, da en vpliva na drugega in obratno [3].

Katero prehransko dopolnilo CoQ10 izbrati?

Večino dnevnih potreb telesa po CoQ10 lahko proizvede naše telo samo. Nekaj CoQ10 pa zaužijemo tudi s hrano (običajno 5 mg/dan), npr. z mesom in morskimi sadeži, vendar pa se te količine ne približajo zadostnim terapevstkim odmerkom (200-600 mg/dan), da bi imele nek učinek.

Ocenjuje se, da je dnevna potreba po CoQ10 približno 500 mg, katera ocena temelji na skupni telesni količini približno 2 mg CoQ10 in na podlagi povprečnega časa obtoka v tkivu, ki je 4 dni. Ta ocena služi kot utemeljitev količine odmerka, ki je običajno 300 mg/dan, in se uporablja v kliničnih študijah [4].

Na podlagi večih študij se zdi koncept razširjen na internetu, da je ubikinol v primerjavi z ubikinonom boljše biološke izkoristljiv, napačen. Kajti ta koncept bi naj izviral iz neustrezne primerjave v starejših študijah, ki so vključevale uporabo suhe kristalinične oblike ubikinona v prahu, ki se pravzaprav slabo absorbira, saj je CoQ10 topen v maščobah.

Zato torej v nasprotju s trditvami nekaterih proizvajalcev prehranskih dopolnil, ubikinol v primerjavi z ubikinonom ni aktivna oblika CoQ10, saj se ubikinol in ubikinon v telesu nenehno pretvarjata en v drugega. Ker pa je CoQ10 topen v maščobi, se ga priporoča zaužiti z obrokom, ki vsebuje maščobe za boljšo absorpcijo.

Kakšne so zdravstvene koristi dodajanja CoQ10?

 • okrepljen imunski sistem
 • izboljšanja krvnega pritiska
 • zmanjšanje ravni holesterola
 • lajšanje glavobolov
 • zmanjšanje oksidativnega stresa
 • izboljšanje kakovosti sperme in jajčec
 • izboljšanje debeline endometrija
 • povečanje možnosti zanositve pri ženskah s PCOS

Torej CoQ10 ponuja pomoč ženskam s PCOS, saj je varna in učinkovita možnost za izboljšanje plodnosti in nosečnosti. Prav tako lahko CoQ10 uživajo tudi moški, ki se borijo z neplodnostjo, saj bi naj dodajanje le tega izboljšalo kakovost in gibljivost semenčic. Na podlagi dosedanjih raziskav je mogoče trditi, da je dodajanje CoQ10 varno za izboljšanje simptomov PCOS z izboljšanjem inzulinske rezistence, povečanje ravni spolnih hormonov in izboljšanje krvne slike [1].

Viri in literatura

 1. Zhang T., He Q., Xiu H., Zhang Z., Liu Y., Chen Z., Hu H. 2022. Efficacy and Safety of Coenzyme Q10 Supplementation in the Treatment of Polycystic Ovary Syndrome: a Systematic Review and Meta-analysis. Reproductive sciences, doi: 10.1007/s43032-022-01038-2.
 2. Karamali M., Gholizadeh M. 2022. The effects of coenzyme Q10 supplementation on metabolic profiles and parameters of mental health in women with polycystic ovary syndrome. Gynecological endocrinology: the official journal of the International Society of Gynecological Endocrinology, 38:1, 45–49.
 3. Izadi A., Ebrahimi S., Shirazi S., Taghizadeh S., Parizad M., Farzadi L., Gargari B. P. 2019. Hormonal and Metabolic Effects of Coenzyme Q10 and/or Vitamin E in Patients With Polycystic Ovary Syndrome. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 104:2; 319–327.  
 4. Mantle D., Dybring A. 2020. Bioavailability of Coenzyme Q10: An Overview of the Absorption Process and Subsequent Metabolism. Antioxidants, 9:5; 386.