PCOS – z antioksidanti do boljšega zdravja

Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) je ena izmed najbolj pogostih hormonskih motenj, ki prizadene do 10 % žensk v rodni dobi. Za PCOS je značilna kombinacija simptomov, vključno z nerednim menstrualnim ciklom, čezmerno poraščenostjo, aknami ter povečanjem telesne mase in inzulinsko rezistenco. Čeprav je nastanek in razvoj PCOS pri ženskah še ni dovolj raziskan, pa je vedno več dokazov, da je oksidativni stres vključen za razvoj sindroma PCO. Zato bomo v tem prispevku raziskovali ali lahko uporaba antioksidantov pomaga pri obvladovanju simptomov PCOS.

Preberi, kako ti lahko antioksidanti pomagajo pri obvladovanju PCOS ⬇️

  1. Povezava med oksidativnim stresom in PCOS
  2. Antioksidanti – naravna obramba pred oksidativnim stresom
  3. Vloga antioksidantov pri PCOS
  4. Kako povečati vnos antioksidantov?

Oksidativni stres in PCOS  

Izraz oksidativen stres se uporablja za opis različnih škodljivih procesov v našem telesu, ki so posledica neravnovesja med prekomerno tvorbo reaktivnih kisikovih spojin (ROS) in/ali reaktivnih dušikovih spojin ter omejeno antioksidativno obrambo [1].

Reaktivne kisikove spojine (ROS) nastajajo med naravno presnovo kisika kot stranski produkti oksidativne presnove. Telo mora proizvesti določeno količino ROS za svoje fiziološke funkcije. Toda previsoke ravni ROS so škodljive za telo in lahko poškodujejo celice. V celicah obstajajo številni obrambni mehanizmi, ki nevtralizirajo škodljive učinke ROS. Eden izmed teh najpomembnejših mehanizmov je antioksidativni sistem oz. antioksidanti [3].

Več študij poroča, da je oksidativen stres povezan z razvojem številnih ženskih reproduktivnih bolezni, vključno s PCOS, endometriozo, nepojasnjeno neplodnostjo, motnjami v kakovosti oocitov (jajčnih celic), disregulacijo ovulacije in zmanjšanjem števila oocitov, kot tudi pri zapletih v nosečnosti, vključno s ponavljajočimi se spontanimi splavi in preeklampsijo [3].

Podatki, ki so jih zbrali v eni izmed študij, kažejo, da genetska variabilnost v genih, ki kodirajo antioksidativne encime, ne spreminja le tveganja za PCOS, temveč vpliva tudi na presnovne značilnosti PCOS-ovk. Pri PCOS-ovkah se tako proizvodnja ROS poviša, medtem ko se antioksidativna sposobnost zniža, kar ima lahko škodljive učinke na delovanje jajčnikov in telesno presnovo. Dokazano je, da je oksidativen stres tesno povezan s pojavom in razvojem PCOS [1, 2].

Antioksidanti – naravna obramba pred oksidativnim stresom

Antioksidanti so molekule, ki zmanjšujejo škodljive učinke prostih radikalov tako, da jih odstranijo ali lovijo. V normalnih pogojih sta v telesu dve vrsti antioksidantov:

  • encimski antioksidanti, kot so superoksid dismutaza (SOD), katalaza (CAT), glutation reduktaza in glutation peroksidaza
  • neencimski antioksidanti, kot so glutation (GSH), askorbat (vitamin C), β-karoten in vitamin E, ki je najpomembnejši topni antioksidant v vseh celičnih membranah in preprečuje peroksidacijo lipidov v celicah [3].

V telesu imajo vsi antioksidanti sposobnost odstranjevanja oksidativno aktivnih molekul in vzdrževanja ravnovesja med oksidanti in antioksidanti [2].

Vloga antioksidantov pri PCOS

Veliko študij kaže, da lahko antioksidanti učinkovito zmanjšajo ravni oksidativnega stresa in vnetnih markerjev pri PCOS, izboljšajo antioksidativno sposobnost telesa in izboljšajo neravnovesje oksidativnega stresa [2].

3 najpogostejši antioksidanti, ki se lahko uporabljajo kot pomoč pri zdravljenju PCOS so:

Vitamin E

Vitamin E je v maščobah topen antioksidant, ki ima ključno vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnimi poškodbami. Lovi proste radikale v celičnih membranah in aktivira znotrajcelične antioksidativne encime. Vitamin E je bil preučevan v različnih študijah, vključno z njegovimi potencialnimi koristmi pri PCOS. Povezujejo ga z zmanjšano telesno težo, izboljšanim krvnim obtokom v tkivih jajčnikov ter povečano rastjo foliklov in ovulacijo pri bolnicah s PCOS. Vendar ostaja njegova učinkovitost kot samostojnega zdravljenja PCOS negotova, saj se pogosto ocenjuje v kombinaciji z drugimi zdravili [3].

Koencim Q10

Koencim Q10 (CoQ10) je prav tako v maščobah topna spojina, ki je ključna za proizvodnjo energije v celicah, zlasti v mitohondrijih. Najdemo ga v različnih živilih, vključno z mastnimi ribami, mesom in žiti. CoQ10 služi kot ključna komponenta v transportni verigi elektronov, pomaga pri sintezi ATP in deluje kot močan znotrajcelični antioksidant. Ima ključno vlogo pri zaščiti mitohondrijskih fosfolipidov in beljakovin pred oksidativnimi poškodbami, s čimer preprečuje nastajanje prostih radikalov [2].

Poleg svojih individualnih koristi lahko CoQ10 sodeluje z drugimi antioksidanti, kot je vitamin E, in zagotavlja močno zaščito pred oksidativnimi poškodbami. Preučevan je bil glede potenciala pri zdravljenju različnih stanj, vključno s srčno-žilnimi boleznimi, sladkorno boleznijo, ženskimi reproduktivnimi motnjami in celo kot sredstvo proti raku [3].

V povezavi s PCOS je lahko CoQ10 obetaven pri izboljšanju stopnje ovulacije, večje verjetnosti zanositve in debeline endometrija. Prav tako lahko izboljša presnovo glukoze, zmanjša vnetja in izboljša profil lipidov pri posameznicah s sindromom policističnih jajčnikov [2, 3].

Vitamin D

Vitamin D (holekalciferol) je vsestranski vitamin s širokim spektrom delovanja v telesu. Ima ključno vlogo pri različnih znotrajceličnih genomskih aktivnostih, vključno z biokemičnimi in encimskimi reakcijami. Ustrezne ravni vitamina D so bistvenega pomena za več fizioloških procesov, kot so zmanjšanje vnetja, zmanjševanje oksidativnega stresa, uravnavanje ravni kalcija in fosfata, spodbujanje širjenja žil in izločanja hormonov. Ima tudi antioksidativne lastnosti, podobne vitaminu E, saj npr. povečuje aktivnost encimov, ki lovijo ROS, kot je SOD [1, 3].

Pomanjkanje vitamina D je povezano z oksidativnim stresom, ki ga običajno opazimo pri PCOS-ovkah. Nizke ravni vitamina D lahko prispevajo tudi k presnovnim motnjam, opaženim pri PCOS, vključno s hiperinzulinemijo in oslabljeno toleranco za glukozo [3].

Študije ugotavljajo, da lahko dopolnilo vitamina D v visokih odmerkih v primeru pomanjkanja pozitivno vpliva na različne označevalce pri PCOS-ovkah. Ti učinki vključujejo zmanjšanje skupnega testosterona, povečanje SHBG (globulin, ki veže spolne hormone), zmanjšanje vnetja, kot kaže hs-CRP, in povečanje skupne antioksidativne kapacitete (TAC). Kombinacija vitamina D z dodatki omega-3 maščobnih kislin je prav tako pokazala koristi, vključno z izboljšanimi označevalci oksidativnega stresa, zmanjšanim vnetjem ter lajšanjem simptomov stresa in depresije pri PCOS-ovkah. Poleg tega bi naj lahko dopolnilo vitamina D vplivalo na angiogenezo (tvorbo žil) in odlaganje kolagena v jajčnikih PCOS-ovk, kar lahko izboljša simptome, kot so akne, hirzutizem in menstrualne nepravilnosti [1, 3].

Sindrom policističnih jajčnikov in antioksidanti

Zdravljenje PCOS se osredotoča predvsem na obravnavo kliničnih simptomov, kot so motnje ovulacije, hirzutizem in menstrualne motnje, kot tudi na uravnavanje ravni hormonov. Ker se klasična zdravila običajno uporabljajo kot začetno zdravljenje in ne kot rešitev, so za učinkovito zdravljenje potrebni bolj celoviti pristopi.

Kot obetavni so se izkazali antioksidanti, ki ponujajo potencialne koristi v več vidikih PCOS, vključno z inzulinsko rezistenco, hiperlipidemijo, vnetjem in dolgoročnimi učinki, zahvaljujoč njihovemu vplivu na različne molekularne poti. Dodatek antioksidantov lahko omogoči tudi zmanjšanje odmerkov obstoječih zdravil pri bolnicah s sindromom policističnih jajčnikov, ki so podvržene oploditvi in vitro (IVF), kar lahko ublaži tudi stranske učinke.

Vseeno pa so še potrebne bolj dobro zasnovane in večje študije za potrditev učinkovitosti antioksidantov kot pomoč pri zdravljenju PCOS, zlasti pri obvladovanju kliničnih simptomov in neplodnosti ter preprečevanju prihodnjih kroničnih bolezni pri bolnicah s PCOS.

VIRI:

  1. Cheng X, He B. Clinical and Biochemical Potential of Antioxidants in Treating Polycystic Ovary Syndrome. Int J Womens Health. 2022 Apr 1;14:467-479. doi: 10.2147/IJWH.S345853. PMID: 35392500; PMCID: PMC8982783.
  2. Li, W., Liu, C., Yang, Q., Zhou, Y., Liu, M., & Shan, H. 2022. Oxidative stress and antioxidant imbalance in ovulation disorder in patients with polycystic ovary syndrome. Frontiers in nutrition, 9, 1018674. https://doi.org/10.3389/fnut.2022.1018674
  3. Gharaei, R., Mahdavinezhad, F., Samadian, E., Asadi, J., Ashrafnezhad, Z., Kashani, L., & Amidi, F. 2021. Antioxidant supplementations ameliorate PCOS complications: a review of RCTs and insights into the underlying mechanisms. Journal of assisted reproduction and genetics, 38(11), 2817–2831. https://doi.org/10.1007/s10815-021-02342-7