Povezava med PCOS in zdravjem črevesja

Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) je ena izmed najbolj pogostih hormonskih motenj pri ženskah, katere simptomi lahko vodijo do debelosti, neplodnosti, povečanage tveganja za bolezni srca in ožilja in sladkorno bolezen tipa 2 ter inzulinsko rezistenco.

V zadnjih letih se vedno več študij osredotoča na raziskovanje vloge črevesne mikrobiote pri PCOS in njune povezave. Odkrili so povezavo med črevesno mikrobioto in presnovnimi motnjami, kot so debelost, sladkorna bolezen tipa 2 in PCOS. Kljub temu pa je potrebnih še več raziskav o povezavi med črevesnim mikrobiomom in simptomi PCOS.

Kazalo

  1. Kaj sploh je črevesna mikrobiota?
  2. Ali obstaja povezava med črevesno mikrobioto in PCOS?
  3. Kako si lahko sama pomagam do izboljšanja zdravja črevesja in povezanih simptomov PCOS?
  4. Pomen zdravja črevesja za obvladovanje PCOS

Kaj sploh je črevesna mikrobiota?

Zadnje študije dokazujejo povezavo med črevesno mikrobioto in simptomi PCOS. Kaj pa sploh je črevesna mikrobiota?

Je kompleksna skupnost mikroorganizmov, ki naseljujejo naša prebavila, katero sestavlja več kot 100 bilijonov vrst mikroorganizmov in tehta približno 1,5 kg. Razvoj črevesne mikrobiote se začne takoj po rojstvu, na njeno sestavo pa vplivajo številni dejavniki, kot so starost, način rojstva, življenjski slog, prehrana, genetika …

Odgovorna je za več pomembnih funkcij v telesu, vključno s presnovnimi, strukturnimi, zaščitnimi in histološkimi funkcijami. Presnovne funkcije črevesja vključujejo presnovo vitaminov, kratkoverižnih prostih maščobnih kislin (SCFA) in proizvdonjo konjugirane linolne kisline, sintezo aminokislin, fermentacijo neprebavljive hrane, razstrupljanje … Prav tako pa ima tudi zelo pomembno vlogo pri razvoju in ohranjanju dobrega imunskega sistema [3].

Neravnovesje v črevesni mikrobioti (t.i. disbioza) je posledica zmanjšanja razmerja med koristnimi in škodljivimi bakterijami. Povezali so jo tudi z različnimi zdravstvenimi težavami, kot so debelost, inzulinska rezistenca, sladkorna bolezen, alergije in razna vnetja [1].

Dokazano je bilo, da se sestava črevesne mikrobiote pri ženskah s PCOS spremeni in lahko pride do neravnovesja. Zmanjšanje koristnih bakterij lahko povzroči spremenjeno presnovo SCFA, kar pa vpliva na sam metabolizem, črevesno pregrado in imunost pri ženskah s PCOS [1, 2, 3].

Ali obstaja povezava med črevesno mikrobioto in PCOS?

Čeprav vloga črevesne mikrobiote pri razvoju PCOS še ni dovolj raziskana, literatura kaže, da bi lahko spremembe v črevesni mikrobioti povzročile inzulinsko rezistenco, presežek hormonov androgenov (hiperandrogenizem), kronična vnetja in presnovne sindrome (debelost, sladkorna bolezen tipa 2), prav tako pa lahko prispeva k razvoju PCOS kot posledica kroničnega vnetja, črevesne prepustnosti, metabolne poti kratkoverižnih maščobnih kislin in žolčnih kislin ter osi možgani-črevesje [1].

Nedavne študije so pokazale, da imajo ženske, ki trpijo za simptomi PCOS, drugačno sestavo črevesne mikrobiote, za katero je značilno večje število provnetnih bakterij in manjše število koristnih bakterij. To neravnovesje v mikrobioti lahko vodi do vnetja, ki povzroči inzulinsko rezistenco, kar je en izmed simptomov PCOS. Prav tako lahko črevesna mikrobiota vpliva na raven hormonov (vključno z androgeni), kar lahko vpliva na poslabšanje simptomov PCOS. Vendar pa zaradi majhnih velikosti vzorcev in razlik v analizah med študijami, ostajajo spremembe sestave mikrobiote pri PCOS še vedno nedosledne [1].

α-raznolikost predstavlja število različnih vrst mikroorganizmov in njihov delež znotraj posameznega vzorca. β-raznolikost pa predstavlja, kako podoben je posamezen vzorec drugemu. V večih meta analizah so ugotovili, da je nižja α-raznolikost črevesnega mikrobioma povezana z debelostjo. Možno je, da zmanjšana bakterijska raznolikost povzroči spremembe v delovanju črevesja, ki prispevajo k presnovni disfunkciji pri ženskah s PCOS. Namreč večina študij poroča, da so imele ženske s PCOS zmanjšano α-raznolikost, torej so imele manjše število različnih vrst mikroorganizmov. Ugotovili so tudi, da se je β-raznolikost mikrobiomov pri ženskah s PCOS znatno zmanjšala v primerjavi z mikrobiomi pri zdravih ženskah. Tako je bil PCOS povezan s spremembo sestave bakterij v črevesju, vključno z zmanjšanjem α-raznolikosti (bogastvo vrst in raznolikost) ter spremembami β-raznolikosti [2].

Glede na povezavo hiperandrogenizma pri ženskah s PCOS so različne študije preučevale, ali je hiperandrogenizem povezan s spremembami v črevesni mikrobioti. Ugotovili so, da je zmanjšanje α-raznolikosti negativno povezano s skupnimi ravnmi testosterona in hirzutizmom. Poleg tega pa so odkrili močno povezavo med spremembo celotne sestave črevesne mikrobiote (β-raznolikost) in hiperandrogenizmom. Čeprav so v nekaterih študijah dobili drugačne rezultate, se strinjajo, da je lahko raven androgenov pomemben dejavnik pri oblikovanju sestave črevesnega mikrobioma, in da lahko spremembe v črevesju vplivajo na razvoj PCOS [2].

Ker se veliko žensk s PCOS spopada tudi z debelostjo, je več študij preučevalo vpliv debelosti na črevesni mikrobiom v povezavi s PCOS. Študije so pokazale, da imajo ženske s PCOS, ki imajo prekomerno telesno težo, običajno drugačno sestavo črevesne mikrobiote v primerjavi z ženskami s PCOS, ki nimajo prekomerne telesne teže. Tako so ugotovili so, da je pri ženskah s PCOS s prekomerno telesno težo črevesna mikrobiota manj raznolika, kar lahko dodatno prispeva k razvoju zdravstvenih težav. Vendar pa je pomembno omeniti, da je povezava med črevesno mikrobioto, debelostjo in PCOS zapletena in zahteva nadaljne raziskave za boljše razumevanje osnovnih mehnizmov [2].

Kako si lahko sama pomagam do izboljšanja zdravja črevesja in povezanih simptomov PCOS?

Na srečo so v študijah ugotovili, da lahko prehrana in prehranska dopolnila igrajo pomembno vlogo pri zdravju črevesja. Kot najbolj koristna se je izkazala prehrana, bogata z vlakninami, prebiotiki in probiotiki. Vlaknine nam pomagajo hraniti koristne bakterije, najdemo jih pa lahko v celih zrnih, stročnicah, sadju in zelenjavi [3].

Probiotiki so opredeljeni kot »živi mikroorganizmi, ki, če jih uživamo v ustreznih količinah, lahko koristijo našemu zdravju«. Naravno prisotni so v fermentiranih živilih, kot so jogurt, kefir, ajran, kimči, kislo selje, sojini izdelki (tempeh), olive in sušeni ali fermentirani mesni izdelki. Probiotiki lahko izboljšajo naše presnovo s svojim encimskim in presnovnim delovanjem, kot je npr. protmikrobno, protivnetno delovanje, spodbujanje zdrave črevesne mikrobiote in regulacija imunskega sistema. Nedavne študije so pokazale, da imajo probiotični dodatki ugodno delovanje na presnovo pri ženskah s PCOS [3].

Na drugi strani pa poznamo prebiotike, ki vplivajo na samo sestavo in aktivnost mikroorganizmov v našem črevesju ter tako pozitivno delujejo na naše počutje in zdravje. Prebiotiki so pravzaprav sestavine živil, najbolj znani pa so fruktooligosaharidi, inulin, galaktooligosaharidi in laktuloza, ki jih probiotiki fermentirajo.

Najdemo jih lahko tudi v živilih, kot so por, šparglji, artičoke, česen, čebula, obes, banane … Dokazano je bilo, da je dodajanje prebiotikov povezano z znatnim povečanjem koncentracij peptidov v črevesju in zmanjšanjem stopnje lakote. Prav tako lahko povečajo rast koristnih bakterij in omogočajo probiotičnim bakterijam, da s fermentacijo proizvajajo SCFA, ter pozitivno vplivajo na izboljšanje koncentracije lipidov in glukoze v krvi [3].

Poleg zdrave prehrane lahko za izboljšanje zdravja črevesja uživamo tudi prehranska dopolnila, ki vključujejo probiotike, prebiotike in dodatke z vlakninami.

Pomen zdravja črevesja za obvladovanje PCOS

Torej zaključimo lahko, da je črevesna mikrobiota zelo pomemben dejavnik pri razvoju PCOS, izboljšanje zdravja črevesja s prehrano in prehranskimi dopolnili pa lahko igra ključno vlogo pri obvladovanju simptomov PCOS. Prehrana, bogata z vlakninami, prebiotiki in probiotiki, v kombinaciji z uporabo prehranskih dopolnil lahko pomaga izboljšati zdravje črevesja, zmanjša vnetje in obvladuje simptome PCOS.

Pomembno pa je omeniti, da čeprav lahko zdravje črevesja igra pomembno vlogo pri PCOS, pa to ni edini dejavnik. Drugi dejavniki, kot so genetika, življenjski slog in okoljski dejavniki, prav tako igrajo vlogo pri razvoju PCOS. Zato je zelo pomembno, da se pred začetkom uživanja kakršne koli nove diete ali prehranskega dopolnila posvetujete s strokovnjaki na tem področju, saj se naše potrebe po hranilih zelo razlikujejo.

Literatura

1. Guo J., Shao J., Yang Y., Niu X., Liao J., Zhao Q., Wang D., Li S., Hu J. 2022. Gut Microbiota in Patients with Polycystic Ovary Syndrome: a Systematic Review. Reproductive Sciences, 29: 69–83.

2. Thackray V. G. 2019. Sex, microbes, and polycystic ovary syndrome. Trends in Endocrinology and Metabolism, 30(1): 54-65.

3.  Yurtdaş G., Akdevelioğlu Y. 2020. A New Approach to Polycystic Ovary Syndrome: The Gut Microbiota. Journal of the American College of Nutrition, 39(4): 371-382.