Zlata začimba za zdravje žensk – kurkuma in PCOS

Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) je ena izmed najbolj pogostih hormonskih motenj, ki prizadene ženske v rodni dobi. Za PCOS je značilna kombinacija simptomov, vključno z nerednim menstrualnim ciklom, čezmerno poraščenostjo, aknami in inzulinsko rezistenco. Čeprav je zdravljenje simptomov PCOS z določenimi zdravili lahko učinkovito, pa PCOS-ovke vedno bolj privlačijo naravne alternative. Kurkumin, kot fenolna spojina s protivnetnimi in antioksidativnimi lastnostmi, lahko pozitivno vpliva  na inzulinsko odpornost in predstavlja eno izmed možnosti za pomoč pri obvladovanju simptomov PCOS.

Preberi, kako ti lahko kurkuma pomaga pri PCOS ⬇️

  1. Tradicionalno zdravljenje PCOS ali uporaba alternativ?
  2. Ali je kurkuma res samo začimba?
  3. Učinki kurkumina
  4. Ali lahko kurkumin pomaga pri debelosti?
  5. Vpliv na vnetje in inzulinsko rezistenco
  6. Ali ima uživanje kurkume stranske učinke?

Tradicionalno zdravljenje PCOS ali uporaba alternativ?

Za zdravljenje simptomov PCOS se uporabljajo različne metode, kot sta laparoskopija in uporaba klasičnih zdravil. Pri laparoskopiji se s kirurškim posegom iz jajčnikov odstranijo ciste, zdravljenje z zdravili pa lahko pri dolgotrajni uporabi povzroči različne zaplete, vključno z menstrualnimi nepravilnostmi, slabostjo, bruhanjem, prebavnimi motnjami, povečanjem telesne mase, itd. Zaradi teh zdravil pa so ženske s prekomerno telesno maso, doječe ženske in bolnice s srčno-žilnimi zapleti še bolj izpostavljene tveganju za razvoj zapletov. Zaradi tega se ženske čedalje bolj nagibajo k uporabi zdravil naravnega izvora, ki so se izkazala za učinkovita v obvladovanju simptomov PCOS. Zdravila rastlinskega izvora uporabljajo bodisi v kombinaciji s tradicionalnimi zdravili bodisi kot sama [1].

Zdravila rastlinskega izvora so izvlečki celih rastlin ali kateregakoli dela rastline, ki kaže terapevtski učinek in manj stranskih učinkov v primerjavi s klasičnim zdravljenjem. Redna uporaba teh zdravil je varna in učinkovitejša pri zdravljenju simptomov PCOS in zatiranju nizu reakcij, ki lahko prispevajo k razvoju PCOS. Kombinacija naravnih zdravil in sprememba načina prehranjevanja lahko zelo pripomoreta k učinkovitejšemu zdravljenju PCOS [1].

Naravna zdravila pomagajo pri obvladovanju PCOS na različne mehanizme. Lahko znižujejo ravni prolaktina, delujejo antiandrogeno, spodbujajo folikel stimulirajoč hormon (FSH), znižujejo luteinizirajoč hormon (LH), pomagajo pri vzpostavitvi ovulacije in občutljivosti na glukozo, itd. [1].
Lakshmi in sod. (2023) so v meta-analizi ugotovili, da je bila kombinacija tradiconalnega zdravljenja in uporaba naravnih zdravil boljša od samo tradicionalnega zdravljenja. Prav tako so ugotovili, da imajo formulacije, ki vsebujejo 3 ali več različnih zelišč, večji vpliv na PCOS. Po 3 mesecih uživanja naravnih zdravil so poročali o zmanjšanju nelagodja med menstruacijo in menstrualnih nepravilnosti, normalizacijo rasti foliklov in ovulacije ter zmanjšanju telesne mase pri PCOS-ovkah s prekomerna telesno maso.
Kot naravne alternative za zdravljenje PCOS so pokazala različna zelišča (več si preberi v tem prispevku), med drugim tudi kurkuma

Ali je kurkuma res samo začimba?

Curcuma longa, znana tudi kot začimba kurkuma, spada v družino Zingeberaceae. Poleg pogoste uporabe v azijski kulinariki, se kurkuma uporablja v ajurvedski medicini zaradi svojih protivnetnih, antioskdiativnih in protimikrobnih lastnosti. Nedavne študije so pokazale, da je kurkuma lahko tudi obetavna za obvladovanje PCOS.

Vsebuje širok spekter bioaktivnih sestavin, kot so terpeni in fenolne spojine. Glavna bioaktivna sestavina kurkume so kurkuminoidi, ki so odgovorni za njeno barvo in večino njenih terapevstkih lastnosti. Kurkuminoidi vključujejo kurkumin, desmetoksikurkumin in bisdemetoksikurkumin, najbolj razširjen in raziskan pa je kurkumin, saj ga je do 94 %.

Ugotovili so, da lahko imajo kurkuminoidi močne učinke na lajšanje simptomov PCOS, saj zmanjšajo folikularno ovojnico in izboljšajo tvorbo rumenega telesca ter samo ovulacijo. Kurkuma prav tako lahko izboljša histološke značilnosti policističnih jajčnikov, zmanjšuje serumske ravni progesterona in zvišuje ravni estradiola pri ženskah s PCOS. Poleg tega pa ima estrogeni, antihiperlipidemični, antioksidativni in hipoglikemični učinek, kar je lahko koristno pri obvladovanju PCOS ter izboljšanju ovulacije in plodnosti [1].

Učinki kurkumina

Kurkumin je polifenol, ki ga najdemo v korenini kurkume. Zaradi svojih protivnetnih, hipolipedimičnih in antianksioznih lastnosti se uporablja tudi za zdravljenje različnih kroničnih bolezni, kot so sladkorna bolezen, depresija, PCOS itd. Prav tako veliko študij nakazuje na to, da kurkumin deluje kot naravni regulator in zaščitnik pri ženski reprodukciji. Ugotovili so, da je neprekinjena uporaba (4 mesece) in visoka doza (do 12 g) kurkumina varna in ima zaščitni učinek na tkiva jajčnikov [2].

Ali lahko kurkumin pomaga pri debelosti?

Meta analiza leta 2022 (Shen in sod.) je vključevala 229 žensk, ki jim je bil diagnosticiran PCOS, kjer so med drugim raziskovali učinek kurkumina na telesno maso in indeks telesne mase (ITM). Ugotovili so, da uživanje kurkumina vpliva na zmanjšanje telesne mase in zniževanje ITM v primerjavi s kontrolno skupino.

Poročali so, da bi lahko delovanje kurkumina na ITM pripisali uranavanju citokinov (kot so interlevkin-1b, TNF-a, leptin, adiponektin), s čimer se ohranja energijska homeostaza. Prav tako pa bi naj kurkumin sprožil pretvorbo belih adipocitov v fenotip rjave maščobe in tako olajšal samo presnovo energije.   

Vpliv na vnetje in inzulinsko rezistenco

C-reaktivni protein (CRP) je indikator vnetja v telesu, visoke vrednosti CRP pa so med drugim povezane tudi s PCOS. Ker je eden od možnih mehanizmov, ki prispevajo k razvoju PCOS, tudi vnetje, ki lahko prispeva k inzulinski rezistenca, ta pa lahko povzroči, da jajčniki proizvajajo več androgenih hormonov. Prav tako so pri ženskah s PCOS opazili višje vrednosti CRP, zato je zmanjšanje le tega lahko koristno pri obvladovanju simptomov PCOS [2].

Na podlagi večih študij je bilo ugotovljeno, da lahko kurkumin s svojimi protivnetnimi lastnostmi pomaga zmanjšati raven CRP pri ženskah s PCOS [1, 2].

Številne raziskave so tudi pokazale, da ima dodatek kurkumina, aktivne sestavine kurkume, ugodno delovanje na izboljšanje ravni inzulina. Prav tako so dokazali, da lahko uživanje kurkume poveča občutljivost na inzulin pri PCOS-ovkah [1, 2].

Ali ima uživanje kurkume stranske učinke?

V meta analizi Shen in sod. (2022) poročajo, da ni prišlo do resnih nezaželenih učinkov ob uživanju kurkumina. Le majhno število bolnic je omenilo manjše stranske učinke, kot so blage prebavne motnje in srbečica. Prav tako ni vplivalo na poslabšanje biokemičnih parametrov krvi, kar nakazuje na to, da ni bilo poškodbe krvnega obtoka, jeter ali ledvic.

Kljub temu, da trenutni dokazi kažejo na to, da je kurkumin varen in učinkovit, pa je potrebnih več kliničnih študij za potrditev varnosti kurkumina pri dolgotrajnem uživanju.

Viri

  1. Lakshmi J.N., Babu A.N.; Kiran S.S.M., Nori L.P., Hassan N., Ashames A., Bhandare R.R., Shaik A.B. 2023. Herbs as a Source for the Treatment of Polycystic Ovarian Syndrome: A Systematic Review. BioTech, 12: 4.
  2. Shen W., Qu Y., Jiang H., Wang H., Pan Y., Zhang Y., Wu X., Han Y., Zhang Y. 2022. Therapeutic effect and safety of curcumin in women with PCOS: A systematic review and metaanalysis. Frontiers in Endocrinology, 13: 1051111, doi: 10.3389/fendo.2022.1051111