4 najboljši načini jemanja kolagena, po nasvetu nutricionistke

Razmišljaš o dodajanju kolagena, a ne veš katerega izbrati? Naj ti ta prispevek olajša odločitev.

Prodaja kolagenskih prehranskih dopolnil iz leta v leto raste, za kar niso krive le promocije iz strani znanih osebnosti, ampak tudi dejanski pozitivni učinki. Boljši imunski sistem, manj bolečih sklepov ali upočasnjena pojavnost gubic, so vodilni vzroki vsakodnevnega jemanja kolagena. Veliko smo o tem pisali že tukaj.

Tvoje telo lahko samo tvori različne tipe kolagena, a staranje in izpostavljanje soncu lahko ta proces zavirata. Glede na študijo, objavljeno v Dermatology Practical and Conceptual [1], staranje vpliva na vezivno tkivo, kar zniža elastičnost kože in kolagenskih vlaken, oslabitev kože in s tem povzroči, da koža težje zadržuje vlago.

In ker redkokdo rad je hrustance in kožo na mesu, so tukaj 4 načini, kako si lahko olajšamo uživanje kolagena.

Kazalo:

  1. Kolagen v prahu
  2. Kolagen v kapsulah
  3. Tekoči kolagen
  4. Kolagen v prehrani
  5. Pogosta vprašanja

Kolagen v prahu

Praški s kolagenom, znani kot kolagenski peptidi, so najpopularnejša oblika kolagena. So hidroliziran kolagen, kar pomeni, da je tak kolagen razgrajen na manjše sestavne dele, ki se lažje abrorbirajo.

Čeprav obstaja debata, ali se kolagen lahko daje tudi v vroče napitke, se v resnici za uničenje kolagena z visoko temperaturo ni treba bati. Kolagen je trpežen in prenese temperature vse do 300°C, kar ga naredi idealnega za pečenje in kuhanje. Poleg tega je hidroliziran kolagen že prvotno bil izpostavljen visokim temperaturam, da je razpadel.

Kolagen v prahu si lahko damo v sokove, smutije, vodo (ni najboljšega okusa), kosmiče, jogurt, kavo, čaj ali kakšne druge tople napitke. Če uporabljamo 100 % čisti kolagen v prahu, se le-ta zelo lepo raztopi in ne pušča okusa ali teksture.

Kolagen v kapsulah

Nekateri uporabniki kolagena najraje vidijo, da se kolagen nahaja v priročnih kapsulah, ki jih z lahkoto odnesemo tudi na pot. To je lahko za nekatere velik plus. Za tiste, ki želijo uživati terapevtske doze kolegana, pa niti ne, saj bi morali dnevno tako zaužiti celo pest kapsul.

Kolagen tekočina

Tekočin s kolegeni je precej, od tistih, ki jih vmešamo v vodo, do pripravljenih za pitje (shot, na žlico). Za tiste, ki ne marajo tablet ali prahu, so idealna rešitev, a se je potrebno zavedati, da tekočine večinoma ne vsebujejo le kolagena, ampak precej primesi za izboljšanje okusa ali drugih sestavin.

Kolagen iz hrane

Vedno bolj popularen vir kolagena so kostne juhe, ki so originalen vir naravnega kolagena. Zadnja leta se precej promovira uživanje pustih kosov mesa, ki na žalost ne vsebujejo dovolj kolagena, ki ga sicer dobimo iz kože ali hrustancev. V ta namen je priporočljivo pogosto uživati tradicionalno kostno juho, ki vsebuje dnevni odmerek kolagena na 100 mL, kakršna je BoneR (ali pa si ji skuhamo doma – 48 ur priprave ali več).

Poleg vsebovanega kolagena vsebuje kostna juha tudi glukozamin, hondroitin, hialuronska kislina, prolin, glicin, glutamin, alanin, vitamin A, vitamin K, železo, cink, selen, kalcij, kalij, magnezij, fosfor, natrij, mangan, baker, torej podporne elemente za tvorbo kolagena v telesu.

Pogosto zastavljena vprašanja o kolagenu

Najučinkovitejši način jemanja kolagena

Najučinkovitejši način jemanja je še vedno pod drobnogledov znanstvenikov. Včasih smo verjeli, da se najbolje absorbirajo kolagenski peptidi oziroma kolagen v prahu, sedaj pa vedno bolj doumnevamo, da se kolagen lahko morebiti absorbira tudi nerazgrajen. Osebno ga kombiniram – kolagen v prahu in koleganska juha (BoneR) za kuhanje.

Je bolje jemati kolagen v kapsulah ali v prahu?

Kratek odgovor – odvisno od naših preferenc in navad. Če smo neprestano na poti, nam morda pridejo prav kapsule, ki jih lahko zaužijemo kadarkoli z malo tekočine. Če pa imamo možnost čez dan kolagen v prahu vmešati v živila, je morda priročnejpi ravno ta. Odgovor je torej, bolje je jemati tisti kolegen, ki ga bomo jemali redno. Lahko pa se seveda tudi kombinira.

Je bolje vzeti kolagen zjutraj ali zvečer?

Za jemanje kolagena ravno ni določene časovnice, lahko se jemlje kadarkoli v dnevu. Je pa res, da nam glicin v kolegenu lahko ob jemanju zvečer pred spanjem pomaga bolje spati.

Ali lahko kolagen uživam v toplih pijačah ali jedeh?

Da, mešanje z vročo hrano ali pijačo za kolagen ne predstavlja težav.

Kaj je najboljši način uporabe kolagena za lepšo kožo?

Za lepšo kožo mora na prvem mestu biti dobra kožna rutina, torej zaščita pred soncem in redno vlaženje kože, da ne izgublja navlaženosti in, da jo sonce ne poškoduje. Potem pa je na prevem mestu zdrav življenjski slog in zadosten spanec. Kolagen je le pika na i v primeru, da ne uživamo dovolj virov kolagena.

Viri

  1. Al-Atif H. Collagen Supplements for Aging and Wrinkles: A Paradigm Shift in the Fields of Dermatology and Cosmetics. Dermatol Pract Concept. 2022 Jan 1;12(1):e2022018. doi: 10.5826/dpc.1201a18. PMID: 35223163; PMCID: PMC8824545.
  2. Li P, Wu G. Roles of dietary glycine, proline, and hydroxyproline in collagen synthesis and animal growth. Amino Acids. 2018;50(1):29-38. doi:10.1007/s00726-017-2490-6
  3. König D, Oesser S, Scharla S, Zdzieblik D, Gollhofer A. Specific Collagen Peptides Improve Bone Mineral Density and Bone Markers in Postmenopausal Women-A Randomized Controlled Study. Nutrients. 2018 Jan 16;10(1):97. doi: 10.3390/nu10010097. PMID: 29337906; PMCID: PMC5793325.