Masaža za lajšanje menstrualnih krčev

Tjaša Šilar – mojstrica masaže v podjetju MyTime

Pri preučevanju kakovosti življenja žensk naletimo na nekatere škodljive posledice, ki jih lahko menstrualni krči pustijo na njihovem življenju, delovni sposobnosti, družinskih odnosih in samozavesti. Zaradi ponavljajočih zdravniških pregledov in stranskih učinkov medicinskih terapij in operacij se veliko pacientk zateče k cenejšim, nemedicinskim in neagresivnim metodam. 

Francozi boleče menstruacije ne označujejo le kot eno izmed pogostih težav v rodni dobi, ki ženske prisilijo v prost dan, ampak poudarjajo tudi nujnost uporabe metod za odpravo težave. 

Pri nekaterih raziskavah so preučevali tudi učinke masaže na različnih točkah mehkih tkiv trebuha in medenice; ugotovili so, da ta postopek zmanjša bolečine v medenici, poleg tega pa poveča plodnost pri ženskah, ki so neplodne (zaradi adhezije in disfunkcije njihovih reproduktivnih organov). 

Masažna terapija je varna, neagresivna in enostavna metoda, ki ima zelo malo, vendar reverzibilnih stranskih učinkov. 

Masaže lahko zmanjšajo maternične krče tako, da sprostijo maternico. Za najučinkovitejše obvladovanje menstrualnih krčev se mora masažna terapija osredotočiti na predel trebuha (razen, če vaša maserka ve, kje po telesu so točke, ki preko živcev stimulirajo lajšanje bolečin). Tudi masaža celega telesa, ki zmanjša vaš splošni stres, lahko pomaga tudi pri lajšanju menstrualnih krčev. 

Kako pa sploh izgleda takšna masaža?

Kar nekaj znanja je potrebno, da lahko ženskam zagotoviš masažo, ki jim bo prinesla takšno olajšanje. Veliko je tudi odvisno od vsake posameznice. Nekatere ženske čutijo bolečine v spodnjem delu trebuha, nekatere pa zadaj na križu. Z vsako stranko se je pred masažo potrebno pogovoriti ter izvedeti, kakšne so težave ter kje se nahaja bolečina. 

Po kar nekaj raziskavah in raziskanih metodah smo z ekipo prvi v Sloveniji naredili masažo za lajšanje menstrualnih krčev. Točne specifike masaže bodo ostale skrite, saj ne želimo, da bi nas kdo kopiral. Pri masaži se uporablja točno določeno eterično olje, ki pri ženskah stimulira umiritev notranjih organov, uporabljajo se grelne blazinice z zelišči. Med masažo se pritiska na točno določene točke, te točke pa stimulirajo živce v medenici, kar pripelje do dolgotrajne sprostitve medeničnega dna. Po koncu masaže stranka spije tudi čaj, ki je točno določen z namenom, da sprošča medenico.