Od inzulinske odpornosti do plodnosti: Kako lahko inozitol pomaga ženskam s PCOS

Inozitol je hranilo, ki pridobiva pozornost zaradi svoje potencialne vloge pri obvladovanju različnih zdravstvenih stanj, vključno s sindromom policističnih jajčnikov (PCOS).

Inozitol, ogljikov hidrat, ki ga najdemo v živilih, kot so oreščki, fižol in polnozrnata žita, ima dokazano številne koristi za zdravje, vključno z izboljšanjem občutljivosti na inzulin, zmanjšanjem anksioznosti in depresije ter podporo plodnosti. V tem članku bomo raziskale potencialno vlogo inozitola pri znižanju simptomov PCOS in razpravljali o razpoložljivih raziskavah o njegovi učinkovitosti.

Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) je hormonska motnja, ki prizadene ženske v rodni dobi. Zanjo so značilne ‘ciste’ v jajčnikih (nedozoreli jajčni folikli), neredne menstruacije in visoka raven androgenov (‘moških hormonov’). Simptomi PCOS lahko vključujejo akne, čezmerno poraščenost, povečanje telesne mase in težave s plodnostjo.

Inositol in PCOS

Ena od možnosti pomoči pri PCOS je inozitol, sladkorni alkohol, ki se naravno pojavlja v telesu. Inozitol se je izkazal za učinkovitega pri izboljšanju občutljivosti na insulin in zniževanju ravni androgenov pri ženskah s PCOS. Lahko tudi izboljša delovanje jajčnikov in poveča verjetnost nosečnosti pri ženskah s težavami s plodnostjo, povezanimi s sindromom policističnih jajčnikov.

Inozitol je na voljo v več oblikah, vključno z mio-inozitolom in D-kiro-inozitolom. Obe obliki sta bili raziskani zaradi morebitnih koristi pri zdravljenju PCOS, vendar se zdi, da je mioinozitol učinkovitejši. Oziroma, iz prakse je opazno, da mio-inositol deluje za večino populacije, kombinacija pa predvsem za tiste s povišano telesno težo ali ženske, ki se zelo malo gibljejo. Lahko se jemlje peroralno v obliki dopolnila ali intravensko.

Delovanje inositola

Izkazalo se je, da ima številne koristi za zdravje, vključno z izboljšanjem presnove insulina. Insulin je hormon, ki ga proizvaja trebušna slinavka in pomaga uravnavati raven krvnega sladkorja v telesu. Če inzulin ne more pravilno delovati, lahko povzroči bolezni, kot sta sladkorna bolezen tipa 2 in presnovni sindrom (skupek zvišanega krvnega tlaka, visokega krvnega sladkorja, odvečno telesno maščobo okoli pasu in nenormalno raven holesterola ali trigliceridov).

Eden od načinov, kako lahko inozitol pomaga izboljšati presnovo insulina, je povečanje občutljivosti celic na insulin. To pomeni, da celice bolje uporabljajo insulin, kar lahko pomaga znižati raven sladkorja v krvi. Pokazalo se je tudi, da inozitol pomaga zmanjšati nastajanje glukoze v jetrih, kar lahko dodatno pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi.

Poleg možnih učinkov na presnovo inzulina ima inozitol tudi številne druge koristi za zdravje. Dokazano je, da zmanjšuje anksioznost in depresijo, izboljšuje plodnost in podpira zdravje srca in ožilja.

Inositol v nosečnosti

Čeprav inozitol na splošno velja za varnega, je malo raziskav o njegovi uporabi med nosečnostjo.

Eno področje, na katerem je inozitol obetaven, je podpora gestacijskega diabetesa. Gestacijski diabetes je vrsta sladkorne bolezni, ki se razvije med nosečnostjo in lahko poveča tveganje za zaplete tako za mater kot za otroka. Dokazano je, da inozitol izboljšuje občutljivost za insulin in znižuje raven sladkorja v krvi, zaradi česar je možna podpora v primeru gestacijskega diabetesa. Vendar je potrebnih več raziskav, da bi v celoti razumeli njegovo učinkovitost na tem področju.

Izkazalo se je tudi, da ima inozitol številne druge možne koristi med nosečnostjo. Dokazano je, da zmanjšuje tveganje za prezgodnji porod in izboljša rast in razvoj ploda. Inozitol je lahko koristen tudi pri zmanjševanju tveganja zapletov, kot je preeklampsija, stanje, za katerega sta značilna visoka krvni tlak in beljakovine v urinu med nosečnostjo.

Čeprav so potencialne koristi inozitola med nosečnostjo spodbudne, je pomembno opozoriti, da je potrebnih več raziskav, da bi v celoti razumeli njegovo varnost in učinkovitost. Kot pri vsakem dopolnilu je pomembno, da se pred uporabo inozitola med nosečnostjo posvetujete z zdravnikom.

Zaključna misel

Čeprav inozitol na splošno velja za varnega, je pomembno, da se pred začetkom kakršnega koli novega zdravljenja pogovorite z zdravnikom. Inozitol lahko medsebojno deluje z nekaterimi zdravili in morda ni primeren za vsakogar.

Poleg inozitola so lahko pri obvladovanju sindroma policističnih jajčnikov koristne tudi spremembe življenjskega sloga, kot sta zdrava prehrana in redna vadba. Pomembno je, da sodelujete s prehranskih coachem ali dietetikom, da določite najboljši akcijski načrt za vaše individualne potrebe.

Skratka, inozitol ima lahko številne potencialne koristi med nosečnostjo, vključno z obvladovanjem gestacijskega diabetesa ter zmanjšanjem prezgodnjega poroda in drugih zapletov.

Na splošno je lahko inozitol obetavna možnost samo-pomoči za ženske s PCOS. Izkazalo se je, da izboljša občutljivost za inzulin, zmanjša raven androgenov in izboljša plodnost pri nekaterih ženskah. Kot pri vsakem zdravljenju je pomembno, da se pred začetkom uporabe novih prehranskih dopolnil pogovorite z zdravnikom.