Pomanjkanje železa

Pomanjkanje železa je zelo pogost pojav, saj prizadene na milijone ljudi po svetu. Železo je hranilo, ki ga najpogosteje primanjkuje v svetovnem merilu. Pomanjkanje železa je najpogostejši vzrok za anemijo oz. slabokrvnost (IDA – Iron deficieny anemia).

O pomanjkanju železa govorimo, kadar telo nima dovolj železa za proizvodnjo hemoglobina oz. je hemoglobin pod spodnjo mejo normalnih vrednosti. Hemoglobin je beljakovina v rdečih krvnih celicah ali eritrocitih, ki prenašajo kisik do posameznih tkiv po telesu. V kolikor nimamo dovolj hemoglobina, telesna tkiva in organi nimajo zadostne oskrbe s kisikom in ne morejo optimalno delovati, vse to pa vodi v utrujenost, šibkost in ostale simptome pomanjkanja železa.

Kako in kje se železo absorbira v telo?

Železo je mineral, ki ga moramo v telo vnesti s prehrano. Tanko črevo je del prebavnega trakta, kjer se v telo absorbira večina hranil, enako velja tudi za železo. V tankem črevesju železo vstopi v t.i. enterocite. Enterociti nato železo preko feroportina (transmembranski protein) sprostijo v krvni obtok, kjer ga prevzame transferin, ki železo transportira do različnih tkiv v telesu. Absorbcija železa je regulirana preko številnih faktorjev, vključno z obstoječimi zalogami železa, količino zaužitega železa, prisotnostjo drugih nutrientov kot je C vitamin ipd.

Pomemben sistemski regulator homeostaze železa je hepcidin, hormon, ki nadzira sproščanje železa iz celic (kot so npr. enterociti, hepatociti in makrofagi) v krvni obtok. Ko je železa v telesu dovolj, so vrednosti hepcidina visoke, kar vodi v razgradnjo feroportinov (proteini, ki prenašajo železo iz celic v kri). Ko zaloge železa padejo, naraste koncentracija hepcidina, aktivnost feroportinov se poveča in poveča se vnos železa iz celic v kri.

Vzroki pomanjkanja železa

Do pomanjkanja železa lahko pride iz različnih vzrokov, vključno:

 1. Z železom osiromašena prehrana: Najbolj pogost vzrok za pomanjkanje železa je nezadosten vnos le tega v telo. Pomembno je, da uživamo zadostne količine hrane bogate z železom kot je meso, ribe, stročnice, zeleno listnata zelenjava itd. Bolj ogrožene so posamezne skupine ljudi, npr. nosečnice, ki imajo povišane potrebe po železu in vegani/vegetarijanci, ker ne uživajo virov hemskega železa. Več o hrani bogati z železom, si lahko preberete v prejšnjem članku (LINK).
 2. Izguba krvi: Močne menstrualne krvavitve, poškodbe, operacije in notranje krvavitve lahko povzročijo pomembne izgube krvi, ki vodijo v pomanjkanje železa. Kri se lahko izgublja tudi znotraj gastrointestinalnega trakta kot posledica razjed, polipov in nenazadnje raka.
 3. Malabsorbcija oz. slabša absorbcija: Nekatera zdravstvena stanja oz. bolezni vplivajo na absorbcijo železa. Gre predvsem za bolezni gastrointestinanega trakta kot so celiakija, Crohnova bolezen, ulcerativni kolitis ipd. Posamezniki s temi stanji imajo lahko pomanjkanje železa, četudi uživajo hrano, ki je bogata z njim.
 4. Povečane potrebe po železu: Dojenčki, otroci in najstniki potrebujejo več železa zaradi svoje rasti. Fizično aktivni posamezniki, zlasti športniki, ki se ukvarjajo z vzdržljivostnimi športi potrebujejo več železa zaradi povečane porabe v mišicah. Nosečnice potrebujejo več železa za optimalno rast in razvoj zarodka.

Simptomi pomanjkanja železa

Vzrokov za nastanek pomanjkanja železa je torej več, simptomi pomanjkanja pa so lahko blagi ali pa vodijo v resnejše zaplete:

 1. Utrujenost in šibkost: Če pride v tkivih in organih do pomanjkanja kisika, lahko to vodi v utrujenost in šibkost.
 2. Bleda koža: Železo je nujno za nastanek hemoglobina, ki daje krvi značilno rdečo barvo. V kolikor ni dovolj železa v krvi, se to lahko odraža kot bleda polt.
 3. Zadihanost: Zadihanost, zlasti med fizičnim naporom, je logična posledica pomanjkanja kisika v telesu. V kolikor ni dovolj železa oz. hemoglobina telo ne more biti dobro oskrbljeno s kisikom.
 4. Hitro oz. neenakomerno bitje srca: Pomanjkanje železa vodi v anemijo, ki povzroči hitrejše oz. nepravilno bitje srca z namenom, da bi prečrpalo več kisika do tkiv in organov.
 5. Glavoboli: Pomanjkanje železa lahko povzroči glavobole, zlasti pri posameznikih, ki se soočajo z utrujenostjo in šibkostjo.
 6. Težave z nohti: Nohti pogosto postanejo šibki in krhki, lahko se pojavijo t.i. žličasti nohti (pojav, ki se imenuje koilonihija). V tem primeru nohti postanejo tanki in konkavni, spominjajo na obliko žlice.
 7. Sindrom nemirnih nog: Ljudje s pomanjkanjem železa se lahko soočajo s sindromom nemirnih nog. To je stanje, ki povzroča potrebo po nenehnem premikanju nog, zlasti ponoči.

Kako se izogniti pomanjkanju železa

Kot sem omenila že v prejšnjem članku, se v prvi vrsti proti pomanjkanju železa skušamo boriti z ustrezno prehrano, v kolikor pa nam navkljub z železom bogati prehrani, ne uspe zagotoviti zadostnih vrednosti železa v telesu, si lahko pomagamo z ustreznimi dopolnili, ki so lahko v obliki tablet, razpršil, sirupov ali injekcij.

Kako odkriti slabokrvnost

Preden pa se lotimo nadomeščanja železa s prehranskimi dopolnili, je pomembno, da preverimo parametre slabokrvnosti z laboratorijskimi izvidi in se posvetujemo z zdravnikom. Preveriti je potrebno kar nekaj različnih parametrov. Izvid serumskega železa nam v resnici pove bolj malo o zalogah železa v telesu. Potrebno je preveriti tudi feritin (nizek feritin je najboljši indikator pomanjkanja železa), hemoglobin, saturiran transferin, totalno kapaciteto vezave železa (TIBC), eritrocite itd.

Branje teh izvidov ni enostavno, saj je poznavanje absolutnih vrednosti naštetih parametrov le osnova, pomembne pa so tudi korelacije in razmerja med njimi. V primeru anemije zaradi kroničnih bolezni (vnetja v telesu) je lahko feritin celo povišan, vendar kot posledica povišanja hepcidina, ki je regulator železa. Poleg tega se lahko za zgoraj navedenimi simptomi skrivajo tudi druga pomanjkanja, kot je pomanjkanje folne kisline, vitamina B12 itd.

Zgodnje odkrivanje pomanjkanja železa in zdravljenje je pomembno, da preprečimo resnejše zaplete kot so težave s srcem, zaostanki v rasti in razvoju in nepravilno delovanje imunskega sistema,  v katere lahko vodi dolgotrajno pomanjkanje.

Stranski učinki prehranskih dopolnil z železom

Stranski učinki jemanja železovih preparatov (slabost in gastrointestinalne težave), pogosto vodijo v opustitev terapije. Potrebno je najti obliko železa, ki posamezniku najbolj ustreza oz. ga najlažje prenaša. Še kot zanimivost: ugotovili so, da redno, dnevno jemanje železa močno zviša hepcidin, kar povzroči slabšo absorbcijo železa. Veliko bolj se obnese jemanje preparata na 48 ur. S tem preprečimo pretirano porast hepcidina in zmanjšanje absorbcije železa, hkrati pa je tudi bolj prijazno do našega želodca.

Enako nevarno pa je lahko tudi nekontrolirano dodajanje železa. Previsoke vrednosti železa so lahko škodljive, saj se železo nalaga v tkivih in organih po telesu, kar lahko vodi v poškodbe jeter in srca.

Izogni se slabosti ali črevesnim težavam z razpršilom:

Literatura

 1. Bouri S, Martin J. Investigation of iron deficiency anaemia . Clin Med (Lond). 2018 Jun;18(3):242-244. doi: 10.7861/clinmedicine.18-3-242. PMID: 29858435; PMCID: PMC6334077.
 2. Camaschella C. Iron deficiency. Blood. 2019 Jan 3;133(1):30-39. doi: 10.1182/blood-2018-05-815944. Epub 2018 Nov 6. PMID: 30401704.
 3. Schrier SL. So you know how to treat iron deficiency anemia. Blood. 2015 Oct 22;126(17):1971. doi: 10.1182/blood-2015-09-666511. PMID: 26494915.